Waterjuffer op het riet

Een waterjuffer op een rietstengel. 1/60s, F/8,0, ISO 320

Deze waterjuffer vond ik ooit op een rietstengel in Heemtuin De Dwarsgouw in Purmerend. De Dwarsgouw is een natuurterrein waarin de natuur bewust de vrije hand wordt gelaten. Waterjuffers zijn een subspecies van libellen. Ze zijn kleiner en houden in rust hun vleugels strak tegen het lichaam, in tegenstelling tot libellen. Die spreiden hun vleugels om niet in hun eigen schaduw te zitten.

Ik was daar op jacht naar libellen – ja daar zijn ze weer – maar ik had toen iets van een rode broek aan en die libellen zagen mij daardoor al van verre aankomen. Tip: doe geen lawaaiige kleding aan. Geen knalkleuren zoals rood. Hou het beheerst en schrik de dieren niet af. Nou ja, in mijn geval kwam ik dus niet dichterbij, ze gingen alleen maar van je af. Ik gaf het toen op en ging op zoek naar wat anders. Mijn lieve vriendin wees mij op deze kleine waterjuffer op een rietstengel. Die had ik nog niet gezien, dus het is goed als je een extra paar ogen in de buurt hebt.

Het kostte mij nogal wat foto’s voordat dit werk eruit kwam. Er stond flink wat wind en daardoor bewogen de rietstengels nogal eens uit beeld of kwamen onscherp op de foto’s. Dan was de waterjuffer weer onscherp, dan weer een helft, dan weer de andere helft, soms was die helemaal niet te zien.

Met een macro-objectief vliegt alles zo uit het beeld!

Ik kreeg er wel handigheid in, want ik ging fotograferen op het ritme van de wind: de wind komt en gaat. Wind is geen ventilator die een voortdurende stroom lucht verplaatst. Het zijn vlagen en die hoor je aankomen en ook weer gaan. In een windvlaag kan je niet echt schieten, dus beperkte ik mijn foto’s tussen de vlagen door. Dat ging mij uiteindelijk behoorlijk goed af. Het leverde mij na dertig of zo foto’s deze foto op. Ik ben wel verbaasd dat het diertje mij niet uiteindelijk zat was en wegging. Zag hij mij eigenlijk wel? Maar ik had dus wel iets wat ik wilde hebben.

Dit was een van de eerste echte foto’s die ik maakte met een 90 mm macro-objectief. Het mooie van deze foto vind ik de scherpte van het beestje en de bijna volledig vervaagde achtergrond. Ik herinner mij vooral veel harde rietstengels die mij in het gezicht zwiepten. Hier is het een neutrale groene achtergrond die niet afleidt.

Ik had deze foto als eens eerder online staan, maar die was nog bewerkt in het oudere en beperkte Photoshop Elements en frankly my dear, I didn’t give a damn. Die foto verdween dus weer (Kill Your Darlings), maar na een nieuwe bewerking in de ‘echte’ Photoshop kwam deze foto tevoorschijn.

En natuurlijk staat deze foto online op Werk aan de Muur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *