In Wat kun je doen met de herfst ging ik al een beetje in op de herfst, maar ik breid dat een beetje uit naar regen in het algemeen. Wat kan je doen als het regent? Regen komt namelijk in elk jaargetijde voor. Moet je dan maar inpakken en wachten totdat de nattigheid voorbij is? Nope. Ook dan heb je mogelijkheden. Meer dan je denkt.
Regen en buien
Okee, maar eerst even wat uitleg over regen en buien.
Wat is een regenbui, of gewoon een “bui”? Een bui is een plaatselijk optredende neerslag van voorbijgaande aard. Als het weerbericht het heeft over buien, dan kunnen die overal zomaar opkomen. Je wordt er nat van, maar daarna schijnt vaak weer de zon. Buien kunnen hevig zijn, maar zijn kortdurend. Ze kunnen heel het jaar voorkomen, maar je hebt ze meer in de lente, zomer en vroege herfst. Regen is een ander verhaal. Regen is een structurele neerslag die je op de kaarten al van ver ziet aankomen en waarvan het begin, de duur en intensiteit redelijk goed te voorspellen zijn. Echte regen kan ook heel het jaar voorkomen, maar je ziet het meer in de herfst en winter. Regen is langdurig.
Volg dus het weerbericht en de voorspellingen als je naar buiten gaat, al dan niet met een camera.
Je hoeft echt niet alles in te pakken en het einde af te wachten als het siept of saust. En als er neerslag dreigt, neem dan een camerahoes mee, om je dure camera in te verpakken. Je neemt hem ook niet mee onder de douche, want dan gaat hij kapot, dus buiten moet hij ook een regenjas aan. Zo’n camerahoes kan je natuurlijk kopen, maar ik kreeg de mijne bij een abonnement op een fototijdschrift. Beetje tijdschriften scannen op de goodies en dan heb je a. fijne informatie en b. fijne kleine nuttige hardware erbij.
Wat kun je fotograferen met neerslag?
Regen als beeldelement leent zich goed om een verhaal te vertellen. Wat zegt de volgende foto, die ik nog had liggen? Er is vaag een kale boom te zien, dus dit is in de late herfst, winter, of vroege lente. Verder vocht op het raam, dus vochtige lucht wat wijst op mogelijk regen of mist, en afkoeling. Er kan natuurlijk een bui geweest zijn, maar die heb je meer in de warme periode, en met een kale boom in beeld gaat het hier niet om de warme periode. Er is wel een open blauwe hemel en dat maakt regen ook onwaarschijnlijker. Als er iets was, was het misschien mist… De foto is gemaakt op 11 december 2013 in Tilburg, om 11.55 uur. (Weerstatistiek Gilze-Rijen)
Die foto zelf zegt niet zoveel, vandaar dat ik er niets mee heb gedaan. Wel handig als je de foto nog hebt slingeren. Voor in een blog bijvoorbeeld.
Dan zegt deze foto iets meer. Deze komt uit dezelfde serie als de stormfoto in mijn vorige blog. Dit is een woonhuis aan de Jaagweg in Purmerend in een storm waarin je liever niet buiten was (windkracht 11). Deze foto maakte ik vanuit de rijdende bus, niet vanwege het huis maar vanwege het weer. Het was hondenweer, geen hond op straat, ook geen kip, en dat gevoel voel ik nog steeds als ik deze foto’s zie. Het gaat er ook niet zozeer om wat je wilt wilt laten zien, maar ook wat je niet kan laten zien. Een foto ontstaat ook in het hoofd.
Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn. Alles is te fotograferen, vind ik. Deze foto is een echt ouwetje, de eerste waarin ik echt een verhaal probeerde te vertellen. De ondergaande zon, schemering, mensen komen thuis in hun warme huis, straatlantaarns gaan aan, en buiten is het nat en koud. Okee. Heel simpel, maar het vertelt wel alles.
Genoeg met die natte ramen! Nogal depressief!
Reflectie
Als het geregend heeft, liggen er vaak plassen en poelen op straat. Hoef je niet lang voor te zoeken; soms heb je een roeiboot nodig om van plas naar plas te springen haha 🙂 Met die plassen kan je mooi mee spelen. Je moet het wel zien, maar in de plassen vind je vaak mooie reflecties. Afhankelijk van de grootte van de plas moet je soms knielen, hurken of buigen, maar dan heb je vaak wat. Hier had het dus geregend, en was het verder windstil; het regenwater is glad zodat het torentje mooi zichtbaar werd. Vaak is het prijsschieten. Plassen zat en er is altijd omgeving in de buurt.
Reflectie in water vind ik artistiek een goed alternatief als de omgeving of bebouwing zo groot is dat mijn objectief dat niet kan vatten. Dan pak ik een reflectie om de situatie ter plaatse én de omgeving mee te krijgen.
Lichtbreking en regenbogen
Ah, regenbogen dan. Een regenboog staat altijd recht tegenover de zon. Je kan een regenboog vaak tijdens de bui zien (niet tijdens regen dus, want dan is het meestal alleen maar grijs) als de zon in de rug staat. Het middelpunt van de regenboog staat altijd evenveel graden onder de horizon als de zon boven de horizon staat. Vandaar dat de boog ’s ochtends of ’s avonds groot is, want dan staat de zon laag. Je moet maar het geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te staan, en dan mét een camera. Ik heb dus weinig regenboogfoto’s en wat ik heb is maar zozo. Veel lelijke gebouwen er omheen. De stadsfoto wilde ik daarom niet gebruiken wegens die lelijke kiet er omheen. In Frankrijk zag ik ooit in het veld een complete knallend felle regenboog, zo fel heb ik ze daarna nooit meer gezien.
Maar je als je per se moet kan je het toeval wat helpen. Okee, het is geen regen of een bui, maar eigenlijk ook weer wel: het is een kunstmatige opgewekte bui. Onder een fontein word je net zo nat. En dan kun je ook mooie beelden maken. Hier een deel van een regenboog in Park Transwijk in Utrecht. Ging ik aan de overkant dan zag ik de lichtbreking niet. Ik herinner mij dat ik bewust ben omgelopen om de zon in de rug te hebben.
Je kan dus heel veel spelen met regen, buien, regendruppels en water in het algemeen. Als je vooral probeert droog te blijven, blijven je foto’s vaak eenheidsworst en saai. En met regen verruim je je mogelijkheden. Je wordt creatiever en je foto’s worden vaak spannender. Daarom liet ik de standaard bloemen en bladeren met regendruppels achterwege. Die lagen te veel voor de hand. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Het gaat vooral om kijken en waarnemen met de voortdurende vraag “Is dit wat?” En dan blijkt dat eigenlijk alle beelden – ook die met regen en nattigheid – gewoon fotografeerbaar zijn. Je moet het alleen even zien.
Wil je meer weten?
Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍
TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.