Zien of gezien worden

Ergens daar zit een heidelibel verborgen
iso 100, 1/125, f/22, 90 mm

Kijk eens goed naar bijgaande foto. Ik bedoel, echt goed kijken. Klik er anders op om de foto te vergroten. Wat zie je dan? Je ziet een close up van steentjes. Misschien een grindpad.

En je ziet misschien een heidelibel. Of niet natuurlijk en dat is ook wel de bedoeling van zo’n klein kwetsbaar beestje. Dat beestje zit verborgen tussen het visuele lawaai van de steentjes. Dat beestje wil liever niet gezien worden om de eigen levensverwachting te verhogen. Jagen of bejaagd worden zijn twee verschillende dingen. Je wilt niet bejaagd worden. Je wilt natuurlijk wel blijven leven.

Deze heidelibel vloog trouwens rond op een grindpad in het Purmerbos bij Purmerend. Ik zag hem alleen maar omdat ik van alles rond zag vliegen – er was echt heel veel leven in de lucht. Je bent dan alert en dan ga je volgen. En deze zag ik landen op het grindpad en was vervolgens tamelijk verborgen tussen al het andere eromheen. Je ziet hem ook nauwelijks!

Kijken doe je met de ogen, zien doe je met de hersens


Dat vertel ik mijn fotocursisten ook steevast. Precies die ene zin komt altijd terug. Als fotograaf moet je echt alert zijn op waar iets kan zitten. Je kan dan wel kijken, maar als je niets ziet, kan je je camera ook wel thuis laten. Paddenstoelen zijn makkelijk. Die vind je vooral in warmige vochtige gebieden met dood organisch materiaal, en onder bomen. Bloemen lopen ook niet weg. Gewoon makkelijk. Je moet ze alleen opzoeken of tegenkomen.

Dieren zijn dan weer van een andere orde. Die zijn beweeglijk, maar hebben standaardgedrag waar ik het eerst naar zoek. Reigers vind je bijvoorbeeld in de lucht, het zijn immers vogels, langs waters want ze eten vis, of in de boom om te nestelen. Kruipende insecten vind je vooral tussen bladeren. Vliegende insecten vind je vooral in de lucht – daar zie je hen het best tegen de blauwe achtergrond. En dan met de ogen volgen waar hij landt en voorzichtig benaderen. Ze zien jou beter dan jij hen. Ohh…. zat die daar? Want vaak gaan ze alleen van jou vandaan. Dan zijn ze weer poeffff… weg. Kan je overnieuw beginnen.

Wees alert!


Deze heidelibel kon ik nog een beetje benaderen. Het was wel even voorzichtig zoeken, en de camera had ook moeite met kijken en focussen. Maar deze heidelibel kon ik mee pakken.

Omdat ik keek met de ogen, en zag met de hersens.
Wees dus alert op wat er om je heen gebeurt!

Dat is de tip die ik altijd meegeef. Hou je ogen open en de hersens “aan”. Dan kom je met de mooiste foto’s terug. Behalve deze dan. Maar deze maakte ik alleen om een punt te maken in een blog als deze.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *