Weg met die rommel!

Exifdata: iso 200, 1/400e seconde, f/8, 105 mm

Als je buiten fotografeert krijg je vaak bijvangst in de foto. Dingen die je eigenlijk niet wil zien en in je foto wil hebben, omdat

– die afleiden van het onderwerp
– niet ter zake doende zijn
– of gewoon lelijk in het beeld zijn,

maar wel meekomen in het beeld.

Die bijvangst wil je weg hebben, of in elk geval onopvallend maken in de nabewerking.

Een radicale manier is gewoon het mes erin. Wegsnijden. Persoonlijk ben ik geen liefhebber van wegsnijden, omdat dit de foto kleiner maakt (minder pixels) en de foto dus alleen geschikt wordt voor sociale media en thuis. Ik moffel liever weg in de nabewerking. Want ik ben gewoon een kei in Photoshop. 😇

Maar soms moet je het mes erin zetten om het onderwerpje meer naar voren te halen. Je wilt namelijk de ogen van de kijker sturen naar het onderwerp en dan moet er geen afleidende rommel in beeld zijn die de aandacht kunnen wegtrekken.

Bijvangst

Deze twee foto’s hieronder van twee Markermussen komen van precies een en hetzelfde bronbestand. De eerste is de onbewerkte foto, zo van de camera getrokken. Links is een musje bezig om eten uit de hand te pakken. De tweede is een bewerkte uitsnede, zonder dat musje. Zeg nu zelf, welke is beter?

Het hoeft natuurlijk geen betoog dat de bewerkte foto de voorkeur heeft. Niet alleen omdat die bewerkt is natuurlijk, maar ook omdat die afleidende mus links uit beeld is gehaald. In eerste instantie keek ik daarnaar; daar was de actie. Toch haalde ik dat weg, omdat ik die vingers die zomaar in beeld steken foeilelijk vind. Ongetwijfeld zit daar iemand aan vast, maar hier komen ze links het beeld in zweven en verpesten de foto. Ze leiden mijn ogen en aandacht af.

Nu ook. Toen ik de foto maakte baalde ik een beetje dat ik dat in de zoeker zag gebeuren vlak voordat ik afdrukte. Maar ik kan niet zomaar iemand zijn intiem moment met een musje ontnemen omdat ik toevallig een foto wilde maken. Daar was het belang niet groot genoeg voor. En de schade was toch al gedaan.

Moraal

Moraal van het verhaal:

Haal je onderwerp naar voren en zorg dat dat de aandacht trekt. Zorg dat je ogen van de kijker stuurt naar het onderwerp. De rest doet er niet toe. Als dat niet lukt in-camera, dus al tijdens het schieten, dan doe je dan in de nabewerking en anders gewoon met het mes erin.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *