Wat een plaatjes!


Loop eens door het bos en dan zie je paddenstoelen. En daarvoor hoeft het niet eens herfst te zijn. Paddenstoelen komen namelijk heel het jaar voor, als er maar voedsel en vocht is. Valt er in de lente of zomer veel regen en er is dood hout, dan huppetee daar zijn de paddenstoelen. Maar in de herfst zie je ze gewoon meer, omdat er meer gewas afsterft en de omstandigheden beter zijn.

Perspectief


Heel verhaal eigenlijk. Waar ik naar toe werk is de stelling om eens anders dan top-down te kijken. Niet vanaf ooghoogte omlaag loeren, maar eens op de hurken te gaan, en op de buik en je af te vragen “heee, hoe zou dat aan de onderkant eruit zien?”


Exifdata: iso 100, 1/125 seconde, f/25, 90 mm


Nou, zo dus. Hier zie je de onderkant van een plaatjeszwam. Ik zag het bosje paddenstoelen natuurlijk eerst van boven en besloot de camera eens van onder naar boven te laten kijken. Dan krijg je dit.

DIT ZIE JE DUS ZELDEN OF NOOIT, tenzij je er moeite voor doet.

Hiervoor zat ik op mijn hurken met de camera naar boven gericht om de onderkant van deze plaatjeszwam te fotograferen. Je ziet hier ook de plaatjes (vandaar de naam) waaruit de sporen vallen. Die plaatjes zie je dus nooit, tenzij de paddenstoel op zijn kant ligt, of door een of andere reden opzij gegroeid is.
Hier niet. Hier moest ik echt moeite doen. Het kostte mij ook wel meer dan een poging voor ik tevreden was.


Dus tip, tip, TIP:

verander eens je perspectief. Niet van boven naar beneden, maar kijk eens omhoog. Hou de camera tegen de grond, richt hem omhoog naar het onderwerp en druk af. Dan heb je geen 13-in-een-dozijn-plaatje dat iedereen al duizenden keren gemaakt heeft. Je hebt dan iets bijzonders waar je anderen mee verrast. Die zien zoiets waarschijnlijk niet vaak en heb je hun interesse en bewondering.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *