Een van de dingen die je je moet aanleren voor het fotograferen dat je alles, maar dan ook echt alles moet kunnen zien. Kijken doe je namelijk met de ogen, zien doe je met je hersens. Je moet je hersens trainen dat op elk moment, en op elke plaats, iets kan zitten dat van nut kan zijn.

Je bent gewoon op jacht!


Niet met een geweer gelukkig, maar je wil wel schieten.

Dat trainen, geloof me, kost tijd. Je gaat meer zien. En later vraag je je ook minder af “waarom zag ik dat niet?” En om jullie voor te zijn, ik zie ook echt niet alles. Maar wel meer. Veel meer dan zeg, zeven jaar geleden. Trainen kost nu eenmaal tijd. En je bent er nooit.


Slimme libel

Deze foto maakte ik vorig jaar. Zeker niet de beste foto en daarom bleef hij slingeren op de harde schijf. Maar wel heel nuttig voor een blog als deze. Je ziet hier een blad. Ik zag hem zitten en ik moest hem hebben.

Geen idee? Kijk nog eens. Aan de andere kant van het blad, de zonkant, zit een libel in de zon. Je ziet de schaduw door het blad heen. De foto maakte ik op 13 augustus 2019, ’s ochtends om 09.57 uur. Deze libel wist dus vooraf dat de zon zou komen en zat al klaar voor de warmte. Slimme dieren die libellen! Libellen zijn namelijk koudbloedig. Je ziet ze ’s middags wel op warme oppervlakten met gespreide vleugels opwarmen.
Deze libel moet de avond ervoor zijn neergestreken, in de wetenschap dat de volgende morgen de zon zou komen. En ik zag hem vanaf de andere kant zitten. Die libel had er geen idee van dat ie gespot was. Misschien boeide het hem ook niet. Maar zijn schaduw verraadde hem.

Neem waar!

En dat is de kracht van zien! Niet van kijken, hoewel dat ook noodzakelijk is. Maar kijken is met de ogen, en zien is met de hersens. Als de hersens niets opmerken, kan je kijken tot je een ons weegt, maar heb je niets waargenomen.

Train jezelf dus in het zien, in het waarnemen. En dan ineens is je fotografiewereld een heel stuk groter!

Gemiddelde foto’s zijn saaie kiekjes en saaie kiekjes worden niet gezien!

Volg daarom mijn online cursus basisfotografie en maak je foto’s spannend en interessant! Leuk voor vakantie, familie, natuur, en alles wat je maar wil!

(En een offline workshop aan huis kan natuurlijk ook…. )


Verwacht het onverwachte!
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!