Regenbogen zijn mooi man! Echt waar. Als kind zag ik ooit een regenboog in Frankrijk. We reden over de snelweg en mijn moeder zei “kijk eens links”. Daar was een knallende, felle regenboog te zien tegen een donkere regenlucht. Die kan ook met onweer geweest zijn, nu ik erover nadenk. De lucht was metalig blauw. En tegen die metaalblauwe achtergrond stond dus die regenboog. Niet zo groot, want de zon stond hoog, recht er tegenover, rechts van ons. En die boog was zo fel! Nooit meer zo fel gezien.
Regenbogen zie je niet zomaar. Ze zijn er niet echt natuurlijk. Als je naar een regenboog toe wilt lopen, kan je ver lopen, want ze verdwijnen uiteindelijk. Er zijn ook geen uiteinden, laat staan dat er een pot met goud daar staat. Je ziet een regenboog door lichtbreking in de regendruppels en daarvoor is het noodzakelijk dat het regent in jouw omgeving en dat de zon in je rug staat. Dan heb je de meeste kans op een regenboog. De regendruppels breken dan het invallende licht in zijn kleurencomponenten die je dan ziet. Recht tegenover de zon.
Daar komt nog bij dat het middelpunt van de regenboog even ver onder de horizon staat, als de zon boven de horizon. Dat is de reden dat een regenboog ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat groter is. Je hebt dan trouwens meer een roodcomponent in de boog, omdat die kleur ’s ochtends en vooral ’s avonds meer overheerst. Daarom is een regenboog cirkelvorming vanuit een vliegtuig (heb ik gezien), en is een regenboog in de tropen alleen mogelijk bij zonsopkomst en -ondergang (heb ik niet gezien).
Nederland
Wij zijn op onze breedtegraad dus best gezegend met de mogelijkheden. De zon staat hoog in de zomer en laag in de winter. Het regent ook regelmatig. In de zomer heb je de meeste kans op regenbogen. Daarentegen heb je te maken met een aangeharkt en volgebouwd Nederland, waar je veelal gebouwen in de foto meekrijgt. Daar hou ik weer niet zo van.
De foto bij deze blog maakte ik vanaf de galerij van mijn woning in Utrecht. Je hebt het niet voor het kiezen namelijk. Ik was toevallig thuis, het regende toevallig en een regenboog ontstond toevallig. Dan maar die bouwkiet erbij. Het moest maar.
Voor het echt beste resultaat, ga dan het veld in. Rug naar de zon en bescherm jou en jouw camera tegen de regen. En dan maar hopen dat er een regenboog voor je lens opdoemt.
Wil je meer weten?
Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍
TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.