Nekloge

Exifdata: iso 125, 1/125e seconde, f/16, 135 mm

In de bioscoop kun je lekker vooraan zitten. Dan zie je alles goed. Maar dan zit je wel met je hoofd in de nek omhoog te turen. Dat is de nekloge.

Sommige mensen vinden dat helemaal prima. Dan kijk je niet tegen achterhoofden aan en zie je alles van de film. Anderen kiezen voor gemak. Even omhoog kijken is niet zo erg, twee uur lang wel. Daarom zit ik minimaal halverwege in de zaal, of zelfs achterin. Heerlijk comfortabel. Blik vooruit. Totale zicht op de film.

Fotografie


In de fotografie roep ik vooral wél: kijk eens omhoog! Veel mensen kijken namelijk alleen vanaf ooghoogte en kijken alleen binnen hun blikveld. Ze missen daardoor veel van wat er om hen heen gebeurt. Maar kijk eens omhoog!

Deze ooievaars zag ik op een schoorsteen bij het Westerpark in Amsterdam. Nest er bovenop en daar zat dan een koppel ooievaars met jongen erbij. Die zag ik niet altijd, soms zag je een snavel en een enkele keer zag ik ook twee koppies over de rand kijken als meneer of juffrouw ooievaar uitvloog voor voedsel.

Ze zaten dan wel hoog en veilig van al die mensen… ze wisten wel waar ze het eten moesten halen. In het park daaronder dus, tussen en bij die mensen. Een ooievaar kwam vaak laag overvliegen op weg naar een bestemming waar blijkbaar iets te halen viel. Ze scanden vanuit het nest ook voortdurend de omgeving. En sloegen dan toe.

Tip

Dus kijk eens omhoog en zie wat daar gebeurt. Dat is meer dan je denkt of verwacht. Want de wereld is groter dan je blikveld. Veel groter. En ook heel fotogeniek.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *