Nee, dat doe je niet, hé? Je weet van te voren al dat het water jouw camera verpest. Het douchewater dringt naar binnen en veroorzaakt kortsluiting in de elektronische componenten. Dan is jouw mooie camera ineens poef en weg.
Waterdicht
Ja maar, een camera is toch waterdicht?
Eeehhh… ja, maar alleen spatwaterdicht. Een druppeltje water hier en daar is niet zo erg, maar een camera is echt niet waterdicht! Dat heeft vooral te maken met het objectief. Zeker in een standaard zoomobjectief zitten openingen om lucht in en uit te laten. Dat is echt noodzakelijk. Een standaard zoomobjectief wordt langer of korter als je in- of uitzoomt, en anders kan je niet zoomen zonder overdruk te maken, of een vacuüm te trekken. Je kan eigenlijk helemaal niet zoomen zonder zo’n ventiel. En door die kleine openingen komt ook water of vocht mee die via het objectief en de mount (het aanklikpunt van het objectief) langs de sensor in de ingewanden van de body kan komen.
Er zijn ook objectieven met een andere constructie die niet in en uit schuiven bij het zoomen. Die hebben zulke openingen niet nodig. Maar dan nog kan regenwater via de mount de camera binnenlopen.
Eigenlijk is een camera zo lek als een mandje!
Ook wel logisch natuurlijk. Een camera is doorgaans niet gemaakt om er mee het water in te gaan en waterdichtheid is bij het ontwerp geen prioriteit.
Hoezen
Een camera is vooral spatwaterdicht, en meer niet. Stortbuien zijn dus funest voor je dure camera. Bescherm die dus tegen al te zware regen. Daar zijn speciale hoezen voor. Je verpakt je camera in zo’n hoes en laat het objectief door de opening van de hoes kijken.
Zo’n hoes ziet er uit als in de foto hierboven. Een soort van insteektube, met twee openingen aan weerszijden – je moet de camera aan de ene kant natuurlijk wel makkelijk kunnen bedienen, en aan andere kant naar buiten kunnen laten kijken. Het andere uiteinde heeft een snoer om de opening strak om het objectief te kunnen spannen, zodat regenwater ook aan de buitenkant wordt tegengehouden.
Zelf maken
Deze hoezen zijn niet duur en soms komen ze ook wel mee als soort van cadeautje als je een abonnement op een fotomagazine neemt. Maar je kan hem ook zelf maken. Dat scheelt je een tocht naar de (online) winkel, of het aangaan van een abonnement.
Je neemt dan een stevige doorzichtige zak die goed ruim past over de camera en objectief. Doorzichtig omdat je wel de knoppen moet kunnen zien en vinden, en stevig zodat die niet meteen scheurt. Die zak heeft natuurlijk aan een kant al een opening. Daar is het een zak voor. Direct aan de andere kant, daar recht tegenover knip je een opening waar de voorkant van het objectief net door past. Knip die opening ook weer niet te groot. De opening wordt dan anders te ruim, gaat flapperen, gaat sneller scheuren en laat onbedoelde openingen aan de buitenkant over. Meet daarom de diameter van het objectief waar de hoes voor bedoeld is en knip de opening op maat.
Trek die zak dan als een hoes over de body, en trek de geknipte opening over de voorkant van het objectief heen. Het glaswerk moet natuurlijk vrij zicht hebben. Een stevig breed elastiek eromheen sluit regen af.
Handig
Handig? Valt wel mee. Het gebruiksgemak van je camera vermindert immers, maar je moet het er mee doen. Nuttig? Zeker weten. Je hebt liever dit dan een dure, maar kapot geregende camera waar je niks meer mee kan doen. En je kan natuurlijk ook gewoon thuis blijven, maar heb je daar een camera voor?
Als je er maar niet mee onder de douche gaat.
Wil je meer weten?
Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍
TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.