Leve de zon! Of toch niet?…

Exifdata: iso 100, 1 seconde, f/29, 53 mm

Ga je buiten fotograferen, let dan een beetje op de zon en wat die met je foto’s kan doen. De zon kan jouw foto namelijk maken of onherstelbaar breken.

Dat heeft te maken met de aard van het licht. Het ene soort licht is het andere niet. Zeker niet. Het ochtendlicht is anders dan avondlicht. Avondlicht is weer anders dan middaglicht. Direct zonlicht is veel anders dan bewolking. En als er een wolk voor de zon schuift, verandert het licht binnen een seconde. Er zit doorgaans veel dynamiek in licht.

Hieronder staan twee foto’s van de vijver in de Utrechtse wijk Transwijk. Ze zijn ongeveer vanaf dezelfde locatie genomen. Het enige verschil is dat ik de eerste ’s ochtends vroeg en en de tweede ’s middags laat maakte. Op de eerste foto is het licht zacht en gedempt, op de tweede foto knallen er zowel een puist licht en een harde schaduw op het water.

Vergelijk de twee foto’s eens. Zelfde locatie, nagenoeg zelfde positie, totaal ander licht.

Anders gezegd:
Op de eerste foto had ik te maken met zacht licht, en de tweede foto met hard licht. Keihard licht zelfs.

Het verschil tussen hard en zacht licht

Hard licht is doorgaans niet goed. Je krijgt harde contrasten waar de camera niet zo dol op is. De foto wordt er doorgaans ook lelijk van en je kan er niets mee. Tenzij je een bijdrage wilt plaatsen over het vermijden van hard licht natuurlijk. 😉 Ik vind de eerste foto ook veel en veel mooier. Meer in balans.

De oplettende lezer zal in de exifdata ook zien dat ik een langere sluitertijd heb gebruikt. Ik deed dat om kleine golfjes uit het beeld te poetsen. Het maakte niets uit voor de belichting an sich, want ik gebruikte de Tv-stand om de sluitertijd aan te passen en de camera paste de belichting daar verder op aan.

Dus: ga je buiten fotograferen, probeer als het even kan hard licht te vermijden. Zoek de schaduw op, of wacht tot er een wolk voor de zon hangt. Jouw foto wordt er zachter van, meer in balans en je camera is er happy mee.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *