Het verschil tussen MP en MB

Compositie in blauw en geel. Klik voor groot.

Werk aan de Muur is een online winkel waar beeldmakers hun kunsten in hun eigen shop kunnen etaleren. Onlangs heeft Werk aan de Muur echter de limieten wat verhoogd. Voor uploaden moeten werken voortaan 16 MP groot zijn. Te kleine resoluties verminderen de kwaliteit van het werk te zeer en dus moeten werken voortaan aan deze minimumeis voldoen. In het forum was wat consternatie over deze aanscherping van de limieten. Sommigen konden geen werken meer uploaden. En er bleek ook wat onduidelijkheid over MP en MB. Wat betekenen die? En wat betekent dat voor mijn camera?

Inmiddels heeft Werk aan de Muur de minimale vereisten weer wat verlaagd naar 12 MP om niet te veel beeldmakers uit te sluiten. Het is zoeken naar een middenweg natuurlijk. Enerzijds wil je wel kwaliteit waarborgen en is een minimale resolutie gewenst. Anderzijds heeft niet elke beeldmaker een super duper dure camera tot de beschikking. Het moet wel leuk blijven natuurlijk! Daarom is de minimale vereiste van 16 MP voor onbepaalde tijd toch teruggebracht naar 12 MP.

Even wat uitleg dus. Begrijp mij niet verkeerd. Ik houd van Werk aan de Muur. Ze zijn goed bezig, transparant en mijn draaiende antennes zijn altijd stil bij hen. Op dit moment heb ik 450 werken daar staan waarvan ik elk kwartaal wel een paar verkoop.


MP versus MB

MP

MP staat voor MegaPixel, en wel het aantal pixels op de sensor. MB staat voor MegaByte, en staat voor de grootte van een bestand. Onthoud dat onderscheid. Ik heb in deze alinea even wat hoofdletters gebruikt. Normaal worden de begrippen met kleine letters geschreven.

Om het aantal megapixels van je camera te berekenen volstaat een eenvoudige som: het aantal pixels in de breedte van de sensor maal het aantal pixels in de hoogte. B x H. Dat is alles.

Voorbeeld:
Ik heb een oude Nikon D3100 liggen. Oud beestje uit 2011, maar verder helemaal okee. Die Nikon heeft een resolutie van 4068 (b) x 3072 (h) pixels, dus 12,4 MP (12.496.896 pixels). Met die resolutie kan ik eigenlijk geen beelden meer uploaden naar Werk aan de Muur, omdat dat nu een limiet heeft van 16 MP.
Mijn Canon 5D Mark 2 daarentegen, oorspronkelijk uit 2008 nog wel (fijne camera!!) heeft een resolutie van 5616 x 3744 pixels, dus 21 MP (21.026.304 pixels). Met dat stokoude beestje kan ik wél uploaden, en ik verwacht dat dat voorlopig ook nog wel zo blijft. Mijn Canon 6D is iets kleiner met 5472 x 3648, dus 19,9 MP (19.961.856 pixels), dus die is ook in de clear.

MB

De MB staat voor de grootte van het bestand en die grootte is afhankelijk van hoeveel informatie in het bestand zit. Meer te zien = meer informatie = groter bestand. Als voorbeeld toon ik twee foto’s die ik beide weliswaar verkleind heb naar 1200 x 800 pixels (het is het internet, dus je hebt te maken met laadtijd), een met weinig informatie en een met veel informatie.

Beide foto’s zijn 1200 x 800 pixels, dus beide zijn 0,96 MP (960.000 pixels). De maanfoto is grotendeels zwart en is slechts 23 KB(!) groot, de andere foto heeft veel te zien, bevat veel beeldinformatie en is 668 KB groot.

En dát is het verschil tussen MP en MB. Aantal megapixels versus bestandsgrootte. Twee dingen. De allereerste foto hierboven – Compositie in blauw en geel – (ik plaats die even om deze blog wat visuele body te geven in de tweets) is slechts 200 x 300 = 60.000 pixels in omvang en 10(!) KB groot. Klein plaatje, zit weinig informatie in, ziet er toch goed uit, maar je kan er verder niets mee. Leuk om te bekijken.

2 gedachten over “Het verschil tussen MP en MB

  1. Dank voor de heldere uitleg Jan! Wat het verschil was tussen MB en MP wist ik eigenlijk wel, maar hoe je de MP kan berekenen wist ik niet.
    Maar nu vraag ik me wel af hoe MP zich verhoudt tot DPI?

    1. Hallo Marlies,

      DPI heeft te maken met printen, en staat voor Dots Per Inch. Ik ben helaas niet zo bekend met printen, want dat besteed ik altijd uit en dan weten de experts er wel een mooie print van te maken, zolang ik maar een goede foto aanlever met een goed kleurprofiel, maar ik weet wel dat het aantal pixels van een camera niet per se precies correspondeert met de DPI. Dat kan bv. liggen aan de instelling van de printer (software), de instelling tijdens het bewerken, of de gebruikte printerkop die misschien niet heel fijn kan printen (hardware). Met een matrixprinter kan je geen foto’s printen haha 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *