Het verschil tussen méh en mooi!

Exifdata: iso 1000, 1/50e seconde, f/22, 135 mm (eindbewerkt)

Hieronder staan twee foto’s van de sedum. Deze foto’s maakte ik in de herfst van 2021. De sedum is een bloem die pas in de herfst bloeit. Hij heeft een lange aanloop in de zomer, want vanaf de vroege zomer al zie je hem ontwikkelen.

Een foto is op de automatische stand gefotografeerd, en dús kon ik *niets* instellen. Echt niets instellen. Ik moest maar afwachten wat de camera in al zijn wijsheid besloot en waar die mee op de proppen kwam. Hier koos de camera voor iso 400, 1/125e seconde, en f/5,6. De andere foto is met de manuele stand gefotografeerd, en dus kon ik echt *alles* instellen. Hier koos ik voor iso 1000, 1/50e seconde, en f/22.

Waarom dit verschil?

De camera krijgt in de groene automatische stand alle bevoegdheden en beslissingsrechten om een foto te maken. Dat is natuurlijk niet goed, want goh…. je vertelt de oven ook niet om er maar een slag naar te slaan en jouw recept, jouw creatie af te bakken. En dan moet je maar afwachten wat voor prut je uit de oven haalt. Ongaar of verbrand.

Waarom doe je dat dan wel met jouw camera?

Ik denk, en ja, dat is een aanname, dat de camerafabrikanten de fotograaf zoveel mogelijk denkwerk wilden ontnemen. Gewoon richten en klikken en dan heb je iets wat op een foto lijkt. Lekker makkelijk. De waarheid is echter dat een foto genomen in de groene automatische stand óf redelijk is, óf faliekant de plank misslaat (dat heet dan “mislukt”) en eigenlijk nooit boven de middelmaat uitstijgt.

De remedie is natuurlijk om de instellingen naar de eigen hand te zetten. Dat betekent de camera van de groene stand afhalen, eigen waardes kiezen en daarmee de foto maken.

In plaats dat de camera de foto maakt, maak jij de foto.

Want jij bent de baas. Niet de camera.

Demonstratie

Dat heb ik hier ter demonstratie gedaan. Ik maakte twee foto’s van de sedum. Een foto in de automatische stand, de tweede met eigen instellingen. Beide hebben hetzelfde brandpunt van 135 mm. En je ziet het verschil. In de automatische stand wilde de camera toch genoeg licht vangen en koos daarom voor een groot diafragma. Het gevolg was dat het onderwerp voor een flink deel onscherp werd. Door het grote diafragma dat de camera koos, en waar ik niks aan kon doen, werd de scherptediepte zo smal dat niet het hele onderwerp scherp op de foto kwam. Maar dat wilde ik wel. Ik wilde de hele bloem zo veel mogelijk scherp hebben.

Het diafragma moest dus flink kleiner en in de manuele stand koos ik voor iso 1000, 1/50e seconde, en f/22. Zo kwam het onderwerp in zijn geheel scherp op de foto. Precies wat ik wilde!

En dat is het verschil tussen automatisch fotograferen en gecontroleerd fotograferen.
Het verschil tussen méh en mooi!


Het klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet. Ik kan jou dit ook leren en daarna snap je precies wat hierboven staat. Je leert dan ook precies hoe je moet fotograferen en wat je moet doen om een gewenst effect te bereiken.


Grijp de controle! Want jij maakt de foto en niet de camera.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.