Het nut van een statief!

Het Amsterdam Light Festival in Amsterdam is een jaarlijks terugkerend festival waar kunstenaars in de duisternis van de lange avonden hun lichtcreaties tonen. Vandaar ook de naam. Een paar keer heb ik het festival bezocht, zoals hier en ik had er een statief bij gebruikt.

En geloof me: een statief is wel nodig! Wie een beetje verstand heeft van fotografie en de techniek er omheen, weet dat er drie variabelen zijn die een foto laten slagen. Dat zijn de ISO, het diafragma en de sluitertijd. Die hebben een menage-a-trois die elk en met elkaar bepalen of een foto ‘lukt’. En ‘lukken’ is natuurlijk een subjectief gegeven.  Je moet het wel heel erg bont maken om een foto te laten mislukken. De essentie is wel dat je

Het bruggetje over de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. Zonder statief genomen. Klik voor groot.
  1. ruis krijgt met een te hoge ISO;
  2. te weinig scherptediepte hebt met een te groot diafragma;
  3. bewegingsonscherpte in de hand werkt met een te lange sluitertijd. Niet alleen van de omgeving, maar ook de kleinste beweging van de fotograaf wordt zichtbaar in de foto.

Je hebt dus echt een statief nodig. De camera staat dan stabiel, je kan een lage ISO hebben, je stelt het goede diafragma is en je laat de sluiter een flinke tijd openstaan totdat de camera vindt dat hij genoeg licht heeft gezien.

Uit de hand

Maar dan moet je wel een goed statief hebben! Als die om een of andere reden instabiel is kan je er niet op vertrouwen, worden de foto’s bewogen en moet je alles vanuit de hand doen. Hogere ISO tot 3200(!), open diafragma en langere sluitertijden tot soms 1 seconde. En dan is het leunen brugrelingen, tegen bomen hangen om toch vooral zo stabiel mogelijk te zijn.

Dat gaat bijna niet! Op het cameraschermpje lijkt alles er nog wel okee uit te zien, maar eenmaal thuis op 100% blijken de meeste foto’s (nou ja, eigenlijk allemaal) niet om aan te gluren: veel ruis en beweging en dus rijp voor de prullenbak.

Resultaat

Hieronder laat ik de oogst zien van wat foto’s tijdens het Amsterdam Light Festival genomen, zonder statief, met hoge ISO en open diafragma. Volkomen ongeschikt om er ook maar mee iets te doen, behalve dan als tip tip TIP! om toch vooral een statief te kopen. Je hebt hem echt nodig! Onderstaande foto’s zijn een drama. Veel ruis en beweging!

Dus: koop een goed en stevig statief. Een die stabiel staat en die ook tegen een zuchtje wind kan. En een die niet zo makkelijk de geest geeft.
Jouw foto’s hebben er baat bij!

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *