Een standpunt over perspectief

Veel mensen fotograferen vanaf ooghoogte. Ze lopen rond met een camera aan de nek, helemaal klaar om iets leuks te schieten. En dan, als ze iets leuks zien, grijpen ze naar de camera, het ding komt op ooghoogte, klik en hebbes is dat beeld. En ze lopen weer door, tevreden want ze hebben iets gefotografeerd. Mooi hoor, maar de foto kan een paar tikjes beter door even na te denken over het perspectief.

Fotograferen vanaf ooghoogte is namelijk heel makkelijk. Richten en klikken en je bent klaar. De meeste mensen doen dat. Het is wel heel standaard. Fotograferen vanuit ooghoogte is fotograferen op zeg 175 centimeter hoogte. Zo lang is de gemiddelde mens nu eenmaal en veel foto’s lijken op dat punt op elkaar. Maar bijvoorbeeld een kikkerperspectief vanaf de grond maakt alles groter, en het vogelperspectief vanuit de hoogte maakt alles weer kleiner en overzichtelijker. Met een bijzonder perspectief geef je jouw foto’s in sommige gevallen ook flink wat meer punch. En je laat zien creatief te denken en er ook moeite voor te willen doen.

Voorbeeld

In oktober 2019 was ik even in Eindhoven. Bij het centraal station was een uitspanning die aan alle kanten uitstraalde “hier gebeurt iets.” Menselijk verkeer voor de deur, en binnen was het blijkbaar gezellig, met elektromuziek en lichtflitsen. Ik ging even kijken. Binnen was namelijk een activiteit van studenten aan de gang die iets met elektra en lasers in elkaar hadden geknutseld. Stel je het zo voor: een donkere ruimte met een ronde plaat op de grond met een hoge paal in het midden. Die ronde plaat was langs de rand voorzien van groene laserstralen die schuin omhoog richtten naar een kleinere ronde plaat bovenin de paal die voorzien was van sensors. Elke laserstraal was uitgericht op een sensor. Al die lasers stuurden elektromuziek aan en die lasers kon je onderbreken met een piepschuimen lolly, zeg maar. Dus flink wat mensen waren bezig met hun lolly om muziek te maken met het onderbreken van die lasers. Was behoorlijk inventief, moet ik zeggen.

Zie hier de onderkant van de stellage, dan heb je een idee. Er hing trouwens de noodzakelijke rook of mist in de ruimte. Het is laserlicht namelijk, en dat licht verstrooit nauwelijks in zuivere lucht. Een laser zie je normaal dus niet, tenzij het direct in de ogen schijnt, en daarom is rook of mist nodig om laser door verstrooiïng zichtbaar te maken.

Exifdata: iso 500, 1/60e seconde, f/4, 55 mm

Ik liep daar dus met mijn camera rond om te zien of ik daar een mooi plaatje van kon maken. Probleem was alleen dat het geheel nogal groot was. Ik schat een meter of drie hoog. De donkere ruimte was verder aan de kleine kant, en mijn mogelijkheden om afstand te nemen voor een foto waren dus beperkt. Bovendien wilde ik niemand ongewenst op de foto… en het was best druk daar. Hou die mensen maar eens uit je foto! Kortom: niet makkelijk.

Spirograaf

Vanaf ooghoogte fotograferen was dus einde oefening. In een experiment legde ik mijn camera maar eens op de onderste plaat bij de middenpaal. Met een 10 seconden zelfontspanner liet ik de camera op de rug naar boven kijken. Dat leverde deze prent op!

Exifdata: iso 500, 1/80e seconde,
f/4, 24 mm

Ineens was er niemand in beeld, de lichtshow leek enorm, en al die in cirkelvorm geplaatste laserstralen vormden een patroon. Ik had ineens iets als een spirograaf. Op de foto trouwens zo’n piepschuimen lolly die een laserstraal onderbreekt.

Ik maakte hier gebruik van het kikkerperspectief om een apart beeld te vangen vanaf de grond, zoals een kikker dit zou zien. Dit beeld kreeg ik echt niet vanaf ooghoogte en was een openbaring voor mij.

Moraal van dit verhaal:

verander eens van perspectief. Wijk eens van de standaard ooghoogte af. Ga eens op de grond liggen om iets groter te laten lijken. Leg de camera eens neer. Of fotografeer eens vanuit de hoogte, vanuit een stellage, een trapje, vanuit een boom of wat dan ook om eens niet vanaf ooghoogte te schieten. Doe het wel veilig!

Ander perspectief bedenken kost misschien iets meer tijd. Zeker als je daar net mee begint kan het lastig zijn om vooraf een leuk beeld te bedenken. Maar als je de slag te pakken hebt, worden je foto’s ineens bijzonder, vindingrijk en creatief! Nou, is dat niet geweldig??

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *