Een ander perspectief

Exifdata: iso 100, 1/160e seconde, f/14, 55 mm

Veel mensen, de meeste zelfs, fotograferen vanaf ooghoogte, dus zeg vanaf 180 cm. Lopen lekker rond met de camera op de buik, zien iets leuks, camera gaat zoef ☝️omhoog naar het oog en klik, weer een plaatje erbij. Doorlopen mensen! Hebben we ook weer gehad!

Is dat niet ontzettend saai?
Ja Jan, dat is ontzettend saai.

Je kan natuurlijk eens proberen om aan jouw foto’s een extra draai te geven vanaf een andere positie. Lekker laag kikkerperspectief en dan wordt alles groot. Of een lekker hoog vogelperspectief zodat alles klein(er) wordt. Of nog hoger zodat je alles in een beeld kan proppen.

Ganzen

Deze ganzen vond ik op een hoek langs de grote weg. Ganzen zijn echter een beschermde diersoort, dus je kan ze niet zomaar wegjagen, maar je kan er wel wat plaatjes mee maken. Nu zijn ganzen ook nogal beschermend: het merendeel geniet van de rust, terwijl de ganzenpolitie op strategische punten de omgeving bewaakt. Het is een echte politie. Ze stappen rond om de groep heen en je hoort aan het geluid dat er alarm is. Ik werd hier ook vanaf het begin totaal in de smiezen gehouden. En het patrouilleren was even afgelopen: de politie ging tussen mij en de groep in staan.

Helemaal toen ik op mijn hurken de camera opstelde om op ongeveer *hun* ooghoogte waar te nemen. Ik ging niet liggen. Ganzen hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte hun omgeving vol te kakken. Daar wil je niet echt in liggen. Dus zocht ik een niet-viezige plaats, hurkte en zette de camera op de tegel. Dat leverde deze plaat op: veel grotere beesten in een kleinere wereld. Het feit dat ik mijzelf kleiner maakte zal ook wel geholpen hebben dat ze mij niet aanvielen. Na de foto wegwezen om de rust te herstellen.

Moraal:

Verlaat eens het ‘normale’ perspectief. Op andere hoogten dan 180 cm zijn ook spannende foto’s te maken. Gewoon doen. Of probeer het eens. Je foto’s onderscheiden zich erdoor.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *