De telefoon versus de camera

Exifdata: iso 100, 1/125e seconde, f/22, 90 mm

Smartphones zijn mooie dingetjes. Echt hoor. Er zit van alles op. En met het internet heb je de hele wereld tot je beschikking. En je kan er mee bellen. Zit je verdwaald in een donker bos, dan is je smartphone je redding, want binnen een oogwenk word je ingevlogen. En je kan er mee fotograferen. Of zoiets. En als je wat zit te browsen door de foto’s die ik de afgelopen jaren met zo’n ding heb genomen, zie je ineens de verschillen met een echte camera.

Heee, ik kan vergelijken! Is dat even een goed idee!


Vergelijking

Hieronder staan twee foto’s van een inktzwam. Ik kwam die tegen in oktober. Hij stond stil langs een bospad en was bereid zich te laten fotograferen, de schat. 😉

De eerste foto hieronder maakte ik met een iPhone 8 en het ingebouwde lampje. Die iPhone 8 heeft een 12 MB cameraatje. Okee, toegegeven, daar kan je wel aardige plaatjes mee maken. En ik zeg het gewoon: maar meer ook niet. Echt niet. Het is een tool voor een snelle fix. Huppetee, even snel een plaatje voor de heb gemaakt, en dan weer verder. Ik kon ook niet zoveel instellen. Druk op het rode cirkeltje op het scherm zodat je Kliikkkk hoort en dan heb je een afbeelding.

Daarnaast staat dezelfde inktzwam die ik vanuit dezelfde positie fotografeerde, maar dan met een Canon 6D. Dat is een camera die ik in 2013 had aangeschaft en al jaren mijn standaard camera is. Prima spiegelreflexcamera, maakt echt mooie beelden. De Canon 6D heeft een sensor van 20 MB. Verder had ik een macroobjectief en een ringflitser. Alles met zorg ingesteld en de foto gemaakt.

Bekijk de verschillen. Voor de duidelijkheid: beide foto’s zijn voor de vergelijking onbewerkt. Daar is niets mee gedaan. Ze zijn rechtstreeks as-is van het apparaat getrokken.

Nou, daar gaat ie…

De foto van de iPhone is gewoon harder en lelijker. De stam van de paddenstoel is zelfs compleet uitgebeten door het licht van het lampje. De tekening op de stam is overstraald, de details zijn verdwenen en onzichtbaar geworden. Je ziet er niets meer van en dat is jammer. Bovendien straalt het gereflecteerde licht vanaf de stam uit over een deel van de foto, zodat het net lijkt of de stam zelf licht geeft. Ik vind de foto ondermaats, zelfs bijzonder slecht en eigenlijk wel een verschrikking. Hij komt niet door mijn filter heen. Een foto als deze zou ik gewoon weggooien. Toevallig had ik dat nog niet gedaan – ik zit niet zo vaak door die berg foto’s te spitten – en je begrijpt waarschijnlijk nu ook waarom.

De Canonfoto daarentegen is meer in balans. De stam is ‘gewoon’ zichtbaar, de details ook, het beeld is meer in evenwicht. Hier kan ik wat mee.

Een telefoon is bedoeld om er even snel plaatjes mee te maken. En je kan er mee bellen. Daar is een telefoon voor bedoeld. Het is dan ook een telefoon. Een camera is sec bedoeld voor foto’s en niks anders. Ja, je kan er ook HD-films mee maken en dat doet een echte camera ook echt goed. Maar je kan er niet mee bellen. Want daar is een echte camera weer niet voor bedoeld.

Met de foto van de iPhone is trouwens iets echt geks aan de hand.

Als je goed kijkt – klik anders op de foto voor een vergroting – zie je in de rechterbovenhoek een kader met een afbeelding van een kat. Dat klopt. Die afbeelding herken ik. Dat is een foto van onze kat Filarski, en die foto uit 2012 hangt al jaren hier aan de witte muur. Die hangt rechtsboven achter mij. Die muur is ook zichtbaar.

Hoe kan dat nou? Hoe komt dat daar? De foto van de inktzwam maakte ik in het bos. Die foto trok ik rechtstreeks van de iPhone, zonder enige bewerking. En exact dezelfde foto, echt exact, staat ook op de iPhone tussen alle andere foto’s. En die foto bevat óók de vage afbeelding van Filarski. Het perspectief duidt op een opname vanaf de stoel waarop ik altijd zit. Maar hoe komt het op de originele foto??

Op een of andere manier heeft de iPhone de foto van de inktzwam gemixt met een foto van Filarski aan de muur. Maar juist die ene foto staat weer niet op de iPhone. Er viel niets te mixen.

Nee, dat kan ik ook niet verklaren!

Het is in elk geval niet de bedoeling dat een iPhone, of zelfs elk ander device, zomaar niet-relevante beelden over een andere foto heen pleurt. Dat lijkt hier wel gebeurd. Iets anders kan ik niet bedenken. En dat alleen al is voor mij een reden of de foto-app van de iPhone links te laten liggen.

Kortom

Telefoons zijn om mee te bellen. Het zijn immers telefoons. Een camera in een telefoon is leuk, maar is verder alleen maar een gadget, leuk voor de heb. Verwacht er niet altijd uitstekende beelden van, want daar is een telefoon niet toe in staat.

Wil je echt fotograferen, neem dan een echte camera, die toegerust is voor zijn taak. Er zijn er zat en in alle prijsklassen. En als je goed zoekt op de webwinkels zit je zo bij de occasions die gewoon goed zijn en met garantie voor de halve prijs eruit gaan.

Echt waar!

Oh, en de foto hierboven aan de kop van deze blog, is een bewerkte versie van de foto die ik met de Canon maakte. Klik er op voor een vergroting.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *