De Hortus Botanicus – Je camera en de tropen

hortus botanicus

Als je van het koude buiten naar het warme binnen gaat, pas dan op voor condens! Ik was eens naar de Hortus Botanicus in Amsterdam. Interessant, hoewel de Hortus Botanicus meer te bieden heeft in het groeiseizoen dan in de winter. Er was een rondleiding met de titel De Bomen Bloeien Al, maar bloeiende bomen, die zag ik nog niet. Wel veel kale boomtakken in afwachting van de komende lente. Het was ongeveer 2 graden. Dan ga je niet vrolijk staan bloeien.

De Hortus heeft echter ook kassen. In die kassen bevinden zich tropische planten die zich in het koude Nederlandse klimaat niet kunnen handhaven. En dit krijg je dus als je met een camera de koude Nederlandse winterlucht ineens vervangt door warme vochtige lucht uit de tropen. Buiten was het 2 graden, binnen 26 a 30 graden. De camera is koud en vocht uit de lucht slaat als een deken neer op het filter dat ik altijd op het objectief heb zitten. Gelukkig.

Binnen no time is het beeld weg. Poetsen? Vergeet het maar. Je poetst tegen de klippen op. Sterker nog, je ziet in de slipstream van de poetsdoek alweer nieuw condens verschijnen. Ik wilde ook niet het filter weghalen. Dat zou ook niets uitmaken, want dan zou het vocht rechtstreeks op het glas neerslaan en daar schoot ik dan ook niks mee op. Nu kon ik nog veilig maar vergeefs het filter schoonpoetsen.

Pas na ongeveer tien minuten was mijn camera zover opgewarmd dat condens niet meer neersloeg. Er bleef wel een waas zichtbaar en eigenlijk zijn de foto’s daardoor niet ideaal, maar ik kon er mee leven. De waas geeft zelfs een broeierig tropeneffect.

Moraal van het verhaal:
Als het buiten koud is, laat dan eerst de camera een tijdje opwarmen. Doe er niets mee, want er slaat vaak condens neer dat het beeld verpest. In het ergste geval kan zelfs kortsluiting optreden. En dat wil je echt niet.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.