De beeldstabilisatie van de camera

De beeldstabilisatie is een handige feature van een camera. Het vermindert de kans op bewegingsonscherpte en vergroot de kans op scherpe foto’s. Dat wil je altijd wel! Maar er zit natuurlijk een maarrrr… aan. Het werkt namelijk niet altijd naar wens. En dan verpest het je foto’s.

Werking

De stabilizer op het Canon 24-105 mm zoomobjectief
De stabilizer op het Canon 24-105 mm zoomobjectief

De theorie is dat sensors in het objectief de onbewuste bewegingen van de fotograaf waarnemen, en dan meteen een tegenbeweging maken om zo die ongewenste trilling te killen.

Grote fabrikanten zoals Canon en Nikon gebruiken gyroscopische sensoren om bewegingen te detecteren en een electromagnetisch lenselement, die ze aansturen. Andere fabrikanten zoals Olympus en Pentax laten weer de sensor tegengesteld bewegen. Het eindresultaat is altijd hetzelfde: het beeld wordt scherper.

In de praktijk werkt dat ook heel goed. Foto’s worden er merkbaar beter van. Scherper en er is minder bewegingsonscherpte. Zet de functie dus altijd aan! Op het objectief zit een schakelaar. Zet die op On. Ik heb hem altijd aan staan.

Superhandig toch? Maar, maar, maar… als het zo superhandig is om die functie altijd aan te zetten, waarom zit er dan een schakelaar om hem uit te zetten. Dat is toch niet logisch?

Zou je zeggen ja. Maar soms merk je dat de feature te goed werkt. Ik toon een foto waarbij de beeldstabilisatie in de weg zat. Het is eigenlijk een afgekeurde foto uit mijn begintijd, die ik nog wel hier en daar in een blogje neerzet wegens de nostalgische waarde. Zou ik hem nu maken in deze staat maken, verdween die linea recta in het ronde archief.

Werken met statief

Dit is een foto van het VOC schip Amsterdam, bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Gemaakt in 2012 toen ik makkelijker in valkuilen trapte. Gemaakt vanaf een statief en 30 seconden belichtingstijd. Op het eerste gezicht een mooie foto. Kijk je echter op 100% zie je bewegingsonscherpte. Betuiging is onscherper, touwen lijken dubbel en het schip zelf.. ook al een beetje dubbel. Als je dubbelklikt op de afbeelding kun je zien hoe mislukt deze foto is. Zie je wel?

Foto met 30 seconden sluitertijd, december 2012
Foto met 30 seconden sluitertijd, december 2012

Ja maar, de foto was toch vanaf een statief genomen?? Dan moet de foto toch helemaal scherp zijn?

Klopt helemaal. Een statief is bedoeld om langere sluitertijden mogelijk te maken zonder bewegingsonscherpte. Probeer maar eens uit de hand met 30 seconden een scherpe foto te maken.. lukt niet. Dat lukt je soms niet eens met 1/200 seconde: en daarover heb ik ook een blog geschreven.
Of anders deze blog met meer tips om onscherpe foto’s te voorkomen.

Valkuil

De valkuil zat hem hierin dat de beeldstabilisatie in het objectief per ongeluk nog aan stond. Ik was vergeten die uit te zetten. En dus ging de beeldstabilisatie bewegingen compenseren die er helemaal niet waren. Er ontstonden trillingen en zo voegde de beeldstabilisatie bewegingsonscherpte toe. Ja, en dan ga de effecten van die superhandige feature zien! Weg voordeel van een stabiel statief!

Bij Canon heet de feature IS (Image Stabilizer) en bij Nikon VR (Vibration Reduction). Andere merken gebruiken weer heel andere benamingen voor beeldstabilisatie.
Als je de functie toch niet vindt op je systeem kan dat kloppen; niet alle objectieven hoeven deze functie te hebben. Enerzijds om een objectief niet te duur te maken. Anderszijds omdat het objectief de functie vaak niet nodig heeft. Een 50 mm prime objectief heeft geen IS of VR. Beeldstabilisatie vindt je vooral op zoom- en macro-objectieven.

Moraal van dit verhaal

Als je met een statief fotografeert, zet dan de beeldstabilisatie uit! Juist die beeldstabilisatie verpest je foto’s door trillingen als die aan staat. Dat is een les die ik in december 2012 leerde, en nooit meer ben vergeten.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *