300 mm heeft echt ondersteuning nodig

In Meevaller van 300 mm  schreef ik dat ik zomaar een tweedehands Tele Macro objectief voor een luttele € 69 op de kop had kunnen tikken. Wel een objectief voor een analoge body, dus in feite moet alles met de hand worden ingesteld want een auto-focus motordrive heeft hij niet en diafragma ondersteuning vanuit de Canon 5D Mark 2 ontbreekt ook. Ik testte het objectief wel in de winkel op die Canon en wat ik zag beviel me. Ik nam hem mee.

Een paar dagen geleden was ik in een dierentuin. Met de Canon 5D Mark 2, mét een 24-105 mm zoom, mét een 90 mm macro-objectief, en mét die 300 mm toeter om die nu eens echt uit te proberen. Ik had die andere objectieven mee omdat ik niet afhankelijk wilde zijn van een testobjectief. Stel je voor dat die toch niet werkte…. Toen op die dag, realiseerde ik me iets wat ik wel wist maar waaraan ik in de winkel even niet dacht: voor een 300 mm objectief heb je altijd ondersteuning nodig! De body is tamelijk zwaar, dat objectief ook en samen lopen ze al snel naar de 2 kilo. Dat lijkt zo wel weinig, maar loop eens een dag rond met zoiets en probeer eens iets te schieten zonder ondersteuning. Dat lukt meestal niet. De foto’s zullen doorgaans bewegingsonscherpte vertonen.

Poserende chimpansee vanaf een afstand. Geknipt met een 300 mm. En met een te snelle sluitertijd gaat het fout.

Je kan het vergelijken met een stok in je hand. Hoe langer de stok is, des te groter zal de zwaai aan het uiteinde zijn als je je hand beweegt. Een piepkleine beweging van je hand is dus al genoeg om een klepper van een bewegingsonscherpte te creëren. Zelfs een ademhaling, of wind is al genoeg om het objectief te laten bewegen. En dan is de foto mislukt.

Het spreekt voor zich dat een flink aantal foto’s hierdoor achteraf afgekeurd zijn. Je kijkt op je display en denkt “ha mooi!”, maar thuis op de PC zie je rommel en onscherpte, en alle fijne lijntjes staan er dubbel op als je naar 100% inzoomt. Iets wat je niet ziet op een display, maar wel meteen in het oog springt als je de foto’s op een groter scherm ziet. Nu heb ik deze effecten een beetje weggemoffeld. Ik ben wat met maskers bezig geweest zoals je dat met portretfotografie doet. Maar in portretfotografie doe je dat om de huid te verfijnen en gladder te maken, om oneffenheden weg te poetsen. Een vacht is iets anders.

Ondersteuning

Ondersteuning dus. Je hebt dus echt een stevig statief nodig, of een rijstzak om het geheel stevig op te kunnen leggen. In elk geval iets anders dan simpele ondersteuning met de hand.

Als voorbeeld laat ik een foto zien van een aap die ik met de 300 mm fotografeerde. De foto zag er op het display prima uit, en zelfs na bewerking kan de foto er mee door als je de lat niet te hoog legt. Ga je inzoomen, dan is de wortel wat onscherp en de vacht van het dier ook niet helemaal zuiver. Oordeel zelf.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Een gedachte over “300 mm heeft echt ondersteuning nodig

  1. Dat klinkt als iets bekends, ik heb gelukkig niet zo’n zware 300mm lens dus dan lukt het nog wel aardig. Maar inderdaad die beweging wanneer je op 300mm hebt ingezoomd is een gevaar. Ik heb dat ook zoveel gehad, dat je denk op het scherm dat die erg goed gelukt is. Maar….

    Groeten Robbie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.