Amsterdam Light Festival

Elk jaar ga ik naar het Amsterdam Light Festival. Voor wie het niet kent: dat is een jaarlijks lichtfestival in Amsterdam (duh! De naam zegt het al 😉 ) waarin kunstenaars in de schaduw van de nacht hun werken exposeren. Dat is niet alleen een feest voor de kunst, maar ook voor fotografen. Hele kuddes fotografen lopen daar in rijen met dure statieven en camera’s langs de kunstwerken. Opzetten, kadreren, soms hurken als positie dat vereist, schieten, nog eens schieten, en dan weer snel ruimte maken voor de volgende. En een statief is wel nodig, zoals ik schreef in deze blog. Als je geen statief gebruikt, heb je óf een heel onwaarschijnlijk rustige hand óf een hoge ISO die dan weer ruis geeft.

Daar had ik de laatste jaren mee te maken. In 2013 had ik een statief mee dat kapot bleek, zodat ik noodgedwongen uit de hand moest schieten en die foto’s zie je hier.  Zien er niet uit en die foto’s waren onbruikbaar, behalve dan voor een blog om aan te geven hoe het niet moet.  In 2014 probeerde ik het nog een keer uit de hand en een aantal van foto’s die waren nog wel te pruimen. Niet ideaal, maar nog redelijk toonbaar.  Die zet ik hieronder neer, maar eerst de foto’s van de editie 2015. Die maakte ik op 30 december 2015, met een stevig statief en een mooie sluitertijd zodat die foto’s alleszins toonbaar zijn.

 

Deze foto’s zijn met ISO 100 genomen en sluiterstand Tv, dus met wisselende sluitertijden. Alleen Filos is genomen met ISO 800 en Strangers in the Light met ISO 250. Ter vergelijking de foto’s van het festival 2014. Die zijn allemaal uit de hand genomen met hogere ISO’s.

 

 

Je ziet vast het verschil. Het is allemaal net niet scherp genoeg. Het lijkt scherp, maar de beweging van de hand wordt zichtbaarder naarmate de afstand groter wordt. En daar schreef ik ook een blog over.

Het Amsterdam Light Festival is heel populair, en terecht. Als je het nog nooit gezien hebt, gewoon doen. Het huidige festival loopt nog tot en met 17 januari 2016. Het festival kun je in principe gratis bekijken. Er zijn ook betaalde rondvaarttochten en gidsen. Zie daarvoor de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *