Waarom Candela

Een vraag die ik regelmatig hoor en die ik steeds moet uitleggen is:

Waarom heet jouw bedrijf eigenlijk Candela Fotografie?

Die vraag kwam door de jaren toch wel opvallend vaak naar voren, dus ik schrijf maar een antwoord hier.

Komtie!

In 2012 besloot ik om een bedrijf voor mijzelf te beginnen. Dan bots je al snel tegen de randvoorwaarden aan. Je moet een website hebben, een administratie, visitekaartjes, een portfolio, een netwerk, en oh ja, dat ook nog, een naam voor je bedrijf.

Die naam was wel het moeilijkste.

Ik wilde per se geen standaardnaam zoals janvanderknaap-fotografie.nl. Niet alleen heel saai, maar ik achtte zo’n naam al meteen uitgesloten, want zo’n naam is toch wel <25 letters>.nl, die elk foutgevoelig zijn. Afgezien natuurlijk van hyperlinks en QR-codes.. als een bezoeker heel ambachtelijk met de vingers gaat intypen hoeft die maar een (1!) typo te maken en hij komt niet op je site. Dat wil je natuurlijk niet.

In 2012 was ik 30 jaar ouder dan ik nu ben. Zo voel ik dat echt. Toen was ik best stuurs en rechtlijnig. Frivoliteit… die moest ik nog ontwikkelen. Kan je ook zien aan deze tekst. Die heb ik nu gewoon in een half uur afgeramd. Maar ja, toen wilde ik bijvoorbeeld geen naam met een vogeltje er in. Toe zeg. Een naam als Kijkeensnaarhetvogeltje.nl vond ik toen maar gek. Dat was niet professioneel. Zo’n naam was trouwens ook al veel te lang.


Nee, een naam moest kort en pakkend zijn. Een ander voorwaarde was dat het iets met licht te maken moest hebben. Dus dan denk je al snel in de richting van lux en lumen. Maar dat zijn woorden die de gemiddelde bezoeker ook niet veel zouden zeggen.

Ik kwam er niet echt uit. Na een tijdje dubben en peinzen ging ik maar eens kijken op Wikipedia om daar wat inspiratie uit te halen. Ik ging geloof ik kijken op het zoekwoord fotografie en vlinderde van daaruit verder. Via via kwamen bovenstaande woorden ook weer naar voren en kwam ik uit op het woord candela. Dat onthield ik maar. Vond ik wel een mooi woord.

Het woord candela bleek een eenheid van lichtintensiteit te zijn. Nou als dat geen fotografie is, wat dan wel?

Uiteindelijk koos ik dat maar.

Ik heb nog even dat lemma Candela opgezocht. Daar staat een tamelijk onbegrijpelijk verhaal met veel links, maar allá, het zal wel. Dat lemma vind je hierrrr….

En zo kwam ik aan mijn bedrijfsnaam.

Logisch toch?