Met tuinsafari krijg je je eigen wildernis op de foto. Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld. Gewoon in de tuin. De tapir, de gnoe en de wolf zal je er waarschijnlijk niet aantreffen. De achtertuin is echter vergeven van het leven. Insecten, spinnen, zoogdieren, en vogels zijn standaard bezoekers van de tuin en achtertuin. Je kan er van alles vinden, mits je de tuin natuurlijk en aantrekkelijk maakt en je ogen open houdt.
De Turkse Tortel, de streptopelia decaocto. In het Frans heet hij de Tourterelle turque, in het Duits staat hij bekend als Türkentaube, in het Engels heet hij hij heel landneutraal Collard Dove. Je kan hem herkennen aan een licht-beige verenpak met een lichte rossige gloed, en een zwart-witte nekband. De ogen hebben een diepzwarte iris. Ze zijn met hun koe-koeh-koe geluid goed herkenbaar.
Even een klein stukje vooroordeel: de Turkse Tortel is voor mij een meisje. De kauw, en zeker de ekster, zijn voor mij aanwezige, rouwdouwende jongens, die pakken wat ze pakken kunnen en anderen ook wel opzij duwen. De Turkse Tortel daarentegen is sierlijk, landt elegant op haar plek, paradeert langs iedereen heen voor het eten en is verder niet aanwezig. Natuurlijk is dat een vooroordeel. Turkse Tortels zijn vogels en ook zij hebben mannetjes en vrouwtjes nodig om nieuwe mannetjes en vrouwtjes te maken.
Maar doe geen moeite om ze te onderscheiden op geslacht; mannetjes en vrouwtjes zien er voor ons hetzelfde eruit. Ik denk dat de Tortels zelf wel precies weten wie en wat ze voor zich hebben, maar wij zien het verschil niet. De Turkse Tortel is ongeveer 31 tot 34 centimeter groot en weegt ongeveer 250 gram. Gelet op de foto hierboven zou je dat niet zeggen. Er zit veel tortel in zo’n beestje.
Herkomst
En dan die naam. Hij komt vást uit de buurt van Turkije. Klopt, die naamverwijzing naar dat land is niet toevallig. Vanaf ongeveer 1900 maakte de Turkse Tortel vanuit de Balkan de oversteek naar West-Europa. De Balkan behoorde rond die tijd tot het Ottomaanse Rijk, dus dat verklaart wel de naam. Die oversteek deed de Turkse Tortel uit zichzelf. Hij is hier niet geïntroduceerd. In 1950 kwam hij voor het eerst voor in Musselkanaal, en is nu al decennialang algemeen verbreid in Nederland en Europa. Het is ook een echte cultuurvolger. Waar mensen zijn kan je de Turkse Tortel vinden. Rond de laatste eeuwwisseling waren er naar schatting ongeveer 100.000 paren.
Bij de konijnen af
Ze kunnen er ook echt wat van. Ze hebben geen specifiek broedseizoen. Soms hebben ze wel vijf broedsels in een jaar, ook wel eens in de winter. Een nest bestaat dan uit twee eieren. Die worden in 14 tot 18 dagen uitgebroed. Daarna hebben de jongen nog 15 tot 19 dagen om uit te vliegen en zelf weer aan de gang te gaan. Na een week worden de ouders weer actief voor een volgend broedsel. Het is bij de konijnen af. Turkse Tortels zijn standvogels en komen heel het jaar hier voor.
Eten
Nou, dat voortplanten heb ik ze niet zien doen in de tuin. Hier komen ze alleen maar lekker langs om te snaaien van het vogelvoer dat ik heb neergelegd en opgehangen. Ze zitten dan in het voederhuisje – daar zijn ze dol op. Kijk maar naar de foto hierboven. Ik zie ze wel eens proppen daarbinnen, en ook wel eens hangen en fladderen aan de rand. Ik zie ze in mindere mate ook rondstappen op de grond, onder de strengen en vetbollen en ruimen ook daar de meeste neergevallen zaden op.
Net als alle duiven eten ze allen maar zaden, maar ook havermout en granen.
Even plaats bepalen:
De tuin waarover ik spreek is onze eigen tuin. Dat is een standaard tuin van ongeveer 30 m2. Er is een achterplaatsje met zitruimte van ongeveer 8 m2. Er loopt een pad naar de schuur dat het gronddeel verdeelt in een breder deel van ongeveer 15 m2, en een smaller van ongeveer 5 m2. In het smallere deel staan twee vlinderstruiken, een fuchsia, wat sierbloemen en een egelhuisje. In het bredere deel staat een appelboom, een tweede fuchsia, sedum, er is kattenkruid dat populair is bij onze kat Valentijn en de buurkatten. Veel sierbloemen en wat tulpen. Aan de voet van het pad staat in het smallere deel een perkje met kruiden. De tuin als geheel is omgeven met heggen.
Mooi, sierlijk en vreedzaam
Ik ervaar de Turkse Tortel in de tuin als uiterst vriendelijk en vreedzaam. Dat is natuurlijk een gevoel; ik ga ze niet benaderen en ik weet niet wat ze doen als ik dichtbij kom. Maar echt, ik heb ze nooit, nooit, nooit een ander zien aanvallen en wegjagen. Ze scharrelen lekker rond, alleen of tussen de andere tuinvogels, eten een hapje en zijn daarna weer weg.
Deze Turkse Tortel zag ik op 18 oktober 2023 lekker rondscharrelen bij het voerbakje van de egel. Die is natuurlijk alleen ’s nachts actief en verder waren er geen katten in de buurt, dus deze Turkse Tortel deed zich lekker tegoed aan de restjes voer.
En ook deze vogels komen gewoon voor in je tuin. Daarvoor hoef je niet naar de dierentuin, of de andere kant van de stad, of zelfs naar de andere kant van de wereld. Ze komen gewoon la la la bij je buurten. En dan kan je ze gewoon fotograferen en filmen. Doen ze niet moeilijk over.
En dan nog een stukje trivia
In het boek Vogels Kijken van Kester Freriks lees ik dat de decaocto in de Latijnse naam afkomstig is uit de mythologie. Het betekent 18 en in die mythologie klaagde een dienstmeid dat ze met 18 geldstukken wel heel weinig verdiende. De goden maakten van haar een droef roepende duif. Het is een mythe, maar wel een die ik niet elders heb teruggevonden.
Maakt niet uit. Leuke, sierlijke dieren!
Wil je meer weten?
Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍
TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.