Over Jan

 

Ik ben Jan vd Knaap, eigenaar van Candela Fotografie.

Mijn postzegel

Ooit werkzaam in de informatietechnologie, merkte ik dat ik de behoefte had om iets anders te doen. Ik wilde mij artistiek ontwikkelen. In mijn tijd op de Academie van de Journalistiek in Tilburg kwam ik in aanraking met analoge fotografie. Daar wilde ik mee verder, maar nu digitaal.

Een bewuste keuze, dat kan je wel zeggen! In 2010 knapte ik zó heel erg af op de IT en de fratsen in die branche (praat me er niet van! Geloof me op mijn woord dat die er zijn!) dat ik besloot de IT vaarwel te zeggen. Ook de overweging dat de IT wel eens heel erg veel kleiner zou worden als de maatschappij zich weg beweegt van de gebrekkige Monopolistische Standaardsoftware hielp mee in die beslissing. Ik wilde dat voor zijn en voorkomen dat je als overtallig dood hout op straat werd gezet. Er moest iets anders komen.

In het voorjaar van 2011 pakte ik definitief de fotografie weer op. Ik kreeg een paar lieve duwtjes van mijn partner in de rug (“doe het nou maar!”) vulde mijn oude analoge kennis aan met de nieuwe digitale, en ik had mijn draai gevonden. Ik kocht eerst een kleine Sony A230 instapreflex, toen een Nikon D3100 – die heb ik nog steeds. Daarna, in 2012, kwam er een Canon 5D Mark 2 met een 24-105 mm objectief. Die werd wel tijdens een straatoverval van mij geroofd, maar daar liet ik me niet door uit het veld slaan.. al viel dat in eerste instantie niet mee. Er kwam wéér een Canon 5D Mark 2 in huis met een Canon 6D met 90 mm macro objectief ernaast. Fijn met licht spelen en proberen iets moois te maken! Niet gehinderd worden door technische beperkingen, maar gebruik maken van natuurkundige mogelijkheden. Daar haal ik echt voldoening uit!

In december 2011 vernam ik ook dat ik een Aspie ben. Asperger ja, schijnt een syndroom te zijn en nee, dat is niet eng. De media maken er iets engs van, want ja, extremen werken bij het kijkersvolkje nu eenmaal beter dan het platte gemiddelde, hé. Bij mij is Asperger licht aanwezig. Voor anderen valt het niet meteen op, je merkt er eigenlijk niks van, maar ik merk het wel. Elke dag weer. In elk geval vond ik mezelf door de diagnose, ik schaam me er ook niet voor… en waardeer ik mezelf meer om wie ik ben. Zelfs zodanig dat ik in de zomer van 2012 een klein expootje had over autisme, Asperger en mij.

Fotografie is het dus! Met mijn camera om mijn schouder sta ik altijd klaar om een speciaal beeld vast te leggen. Candela Fotografie staat voor foto’s genomen vanuit een bijzondere invalshoek. Eigen perspectief, kunstzinnige beelden… Foto’s waar u naar blijft kijken! Bekijk mijn werk eens bij Werk aan de Muur en vorm uw eigen mening!

Saai zakelijk notedopje? Ik heb ook een blog over mijzelf in een luchtiger toon geschreven!!
Wel in 2013, maar nog steeds actueel!

 

Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Vul hiernaast (desktop) of hieronder (mobiel) dan uw naam en emailadres in!