Nachtelijke bezoeker!

 

Kijk eens wat een schatje!  Wat een mooi exemplaar van een kruisspin dat je in de ogen kijkt. Daar word je toch helemaal warm van?

Dit is een kruisspin die ik in Purmerend fotografeerde eind augustus 2013. Ik had net een macro-objectief gekocht waar ik mee experimenteerde. De lieverd zat te wachten op een onvoorzichtige prooi en poseerde voor mij in het web.

Leuk voor Halloween!!
Het uiteindelijke werk. Nachtblauw met vaal licht in de achtergrond en dat beest wat voor je neus hangt. Klik op de foto!

Deze foto slingerde al een tijdje op de harde schijf. In de oorspronkelijke vorm vond ik hem wel mooi, maar gewoon. Kruisspinnen ‘as-is’ kan je in de late zomer en vroege herfst gemakkelijk vinden. De foto was dus niet spannend genoeg. Er moest iets mee gebeuren. Ik wilde de foto ook niet weggooien, want daar vond ik hem te goed voor. Mooi scherp en groot in beeld. Tegelijk vroeg ik me af of je een afbeelding van wat algemeen wordt beschouwd als een “vies beest” wel kunt uitbaten. Verkoopt het wel?

Ik ging er toch mee spelen. Alweer, want in de winter was er al eerder mee aan de slag geweest. Hieronder laat ik de verschillende resultaten zien van mijn werk.

Voor dit werk voerde ik eerst de standaard bewerkingen uit. Belichting aanpassen, clipping verwijderen, ruis weg, iets meer verzadiging, en verscherping en nog wat zaken en dingetjes er omheen. Daarna veranderde ik de dag in de nacht. Ik vond dat spannender. In de functie Belichtingseffecten in Elements 10 (Filter -> Rendering -> Belichtingseffecten) pakte ik Blauw Universeel en ging daar mee spelen. Daarna OK. Vervolgens koos ik het filter Gloed Onscherp (Filter -> Vervormen -> Gloed Onscherp), zette de korreligheid op 0 (nul dus), de hoeveelheid gloed op 14 en de helderheid op 20. OK.

Daarna een zwarte vignettering toegepast om het beeld wat nachtelijker en meer sinister te maken. Ik probeerde nog een andere foto van de maan rechtsboven in het beeld te plaatsen, maar dat maakte het geheel nep en kunstmatig, dus die maan verdween weer snel.

Daar kwam dus dit beeld uit! Ik ben heel gelukkig met dit werk. Het is heel anders dan wat ik normaal maak. Opnieuw een verdere ontwikkeling met filters!

Halloween

En ik ben zo tevreden met dit werk dat ik dit weer te koop heb gezet via Werk aan de Muur. Leuk voor Halloween!!

Zoals ik schreef: ik ben al eerder bezig geweest met deze foto. Blijkbaar kon ik er toch niet van afblijven en moest er iets van komen.

In de slide hieronder toon ik de verschillende vormen die hier op de laptop de revue passeerden, te beginnen met de oorspronkelijke foto. In mijn herinnering had ik nog meer versies gemaakt, maar blijkbaar heb ik die in de afgelopen maanden verwijderd…

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.