Mijn drie regels voor natuurfotografie

Natuurfotografie is leuk. Het is rustig, sfeervol, je bent niet gebonden aan de jachtigheid van opdrachten. Je bent vrij om te doen wat je wilt en je eigen plan te trekken. Maar niet helemaal. Als ik in de natuur aan het schieten ben, heb ik voor mijzelf drie regels geformuleerd waar ik mij altijd aan houd:

  1. Makkelijk zichtbaar onderwerp
  2. Makkelijk bereikbaar
  3. Makkelijk benaderbaar
Vliegenzwam
Exifdata: iso 125, 1/160, f/16, 90 mm macro

Dat betekent dat ik niet alle onderwerpen kan en wil vastleggen. Soms kan het niet. Soms wil ik het niet. Deze regels zijn eigenlijk beperkingen die je aan jezelf oplegt. Vaak vrijwillig, soms ook door de situatie gedwongen.

Voorbeeld

Als je een mooie paddenstoel zoekt moet je die natuurlijk wel eerst zien, duh (1), maar je moet er wel bij kunnen komen (2). Als er bijvoorbeeld een hek staat dat een privéterrein markeert dan is dat einde oefening. Daar ga je niet overeen. Maar zelfs als er geen hek of andere belemmering is kan je ineens stuiten op een plas, modder, een sloot, dichte struiken en andere begroeiing eromheen, of een combinatie van dat alles (3). Je kan dan wel een vuilniszak bij je hebben om die neer te leggen, maar dat heeft ook zijn beperkingen. Je wordt er toch vaak viezer dan gewenst van.

Conclusie

Dus daarom beperk ik mij tot openbare gebieden (zoals publieke bospercelen), waar een infrastructuur is aangelegd (paden) en waarvan je ook regelmatig makkelijk kan afwijken. Het is natuurlijk geen natuur zoals natuur hoort te zijn, maar je vindt er toch wel van alles wat je op een parkeerterrein niet zou vinden 😉

De vliegenzwam die hierboven staat vond ik in nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. Dat park heeft alle tekenen van onderhoud – die bomen staan wel heel vaak heel erg op een rijtje. En deze vliegenzwam stond er zomaar in de berm van een wandelpad. En hij was niet alleen. Het ritselde er van de vliegenzwammen.

Deze was gemakkelijk te zien, gemakkelijk bereikbaar en gemakkelijk benaderbaar. En dus lag ik er naast voor een foto. Lekker makkelijk. Je bent op jacht ja, maar je hoeft je echt niet met een machete door de jungle te kappen.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *