Nieuw uit oud: Leve de Raw!

Leve de Raw ja! Leve het digitale bronbestand waaruit je de uiteindelijk afbeelding gaat bouwen.

Even een uitleg wat een Raw-bestand is: een Raw-bestand is het ruwe oorspronkelijke bestand dat de camera maakt als je een foto neemt. Een Raw is dan ook geen foto. Het is een databestand. Je kan de camera natuurlijk instellen om er meteen een foto in jpg-formaat van te maken, maar in eerste instantie heeft de camera altijd een Raw-bestand waar hij mee aan de slag gaat. Dan trekt de camera zelf een afbeelding van de ruwe informatie, op basis van “nou, dat zal de fotograaf denk ik wel bedoelen, dus ik maak er dit plaatje van dat hij wel leuk zal vinden.” Dat lukt dan ook wel, en anders is “de foto mislukt”, terwijl eigenlijk de verwerking niet goed gegaan is. En na de verwerking mietert de camera de rest van de ruwe data vervolgens weg, want daar gaat de fotograaf toch niets mee doen, want hij heeft dan al zijn foto.

Je kan de camera natuurlijk ook instellen om een Raw-bestand gewoon op te slaan. De camera doet er dan verder niets mee, behalve even een plaatje op het display van de camera tonen. Je moet dan zelf met een beeldbewerkingsprogramma de Raw gaan bewerken om tot een jpg-foto te komen. Je neemt dus het werk van de camera over. Het hoeft geen betoog dat die methode de voorkeur heeft. In Voortschrijdend Inzicht schreef ik al dat je alles zoveel mogelijk in eigen hand moet houden.

Revisie

Ik kwam tijdens een schoonmaak wat foto’s tegen van zeepbellen. Die maakte ik in oktober 2012 en stonden ook online. Ik was er niet zo tevreden over. Het waren gewone zeepbellen en de foto’s hadden wat ruis. Ik vind ze ook niet meer passen in mijn repertoire. Ik haalde ze dus offline. Met de jpg’s kon ik niks mee, want die hadden teveel ruis en jpg’s zijn niet geschikt voor  nabewerking, maar de Raw-bestanden trokken mijn aandacht. Ik ging er eens mee spelen met de kunstjes die ik inmiddels ook geleerd had. Ja ja, mensen, alweer een groeimoment.

zeepbel
De oorspronkelijk foto zoals die 18 maanden online stond. Klik voor groot.

Laat ik eerst even een foto tonen zoals die online stond. Dat is deze.  Inmiddels denk ik dat dit een recht op-neer-plaatje is, waar niet veel aan te beleven valt. Want was is het nou? Oh ja, een zeepbel. Goh. Leuk joh. Leuk idee. En nu? En als je goed kijkt (maar ik weet niet of de imperfecties en de ruis op deze 1200×800 goed zichtbaar zijn)  zie je een berg ruis als storende haarroos op de schouders.
Niet goed dus. Ik gooide de jpg weg die ik gemaakt had en ging opnieuw aan de slag met de Raw.

Nieuwe versie

Daar is dan deze uitgekomen. Iets heel anders! Eerst bouwde ik een basisbeeld in de Rawconverter van Photoshop. Ik haalde de ruis weg en sneed het beeld bij zoals ik hem wilde hebben – zie je dat de bel nu iets rechts van het midden staat?  Ik paste de belichting aan en verhoogde de levendigheid.

De Aarde als zeepbel
Het nieuwe werk van dezelfde Raw: de Aarde als een kwetsbare zeepbel onde druk van de menselijke activiteit. Klik voor groot.

In Photoshop Elements (ik gebruikte heel lang Elements, en wat het verschil is tussen Elements en de grote Photoshop lees je hier) selecteerde ik vervolgens met de optie Snelle Selectie de bel en draaide de selectie om. Ik verhoogde het contrast van de omgeving en maakte die flink zwarter. Toen plaatste ik met de optie Zon (Filters > Rendering > Zon) een kunstmatige zon in het beeld, precies op de plaats waar de gele lamp te zien is. Zo kon ik die lamp uit beeld halen.
Met een beetje proberen vond ik dat 105 mm en een helderheid van 149% het gewenste resultaat opleverde. Tenslotte nog een vignettering om de randen zodat het ruimte effect werd versterkt, en ik had een Aarde en de maan (okee, dat is een beetje rekken…) beschenen door een felle zon. In de Aarde zie je de mensen die op het moment van opname op het Beatrixplein waren.

Ik ben heel tevreden over dit werk! Een oude Raw van een afgekeurde foto opnieuw onder handen nemen, gooi er wat filters tegenaan en je hebt ineens een heel ander werk!

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.