Ha ha, die HDR toch!

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

In een stokoude blog uit november 2012 klaagde ik mijn hart uit over de tamelijk nieuwe HDR-rage.  HDR is High Dynamic Range en wordt gebruikt om het hoog dynamisch bereik van de foto te vergroten. Klinkt nogal cryptisch, maar kort gezegd is het een bewerkingsprocedé om zowel de zwarte als de lichte delen van een foto goed naar voren te laten komen.  De foto komt dan meer in evenwicht. Dat is de theorie. En het is een kunstje, wat nogal eens mis kan gaan. Ik zag in 2012 echt de meest verschrikkelijke bewerkingen voorbij komen. Als ik nu weer even een snelle Google doe vind ik een fotobewerking van de Golden Gate brug… moet dat nu echt zo over de top?  Of de Tower Bridge in London… Je moet er van houden vind ik, maar het bracht mij er 2012 toe heel stellig te zeggen dat ik daar niet aan wilde beginnen.

Ik kom daar nu op terug. In de loop der tijd zag ik zoveel mooie HDR foto’s voorbij komen, dat ik gisteren overwoog het op zijn minst te proberen. Kan ik dat resultaat ook bereiken? Zal ik HDR ook toepassen, maar zonder over de top te gaan? Tot nu schoot ik wel met een full-frame Canon camera in Raw, en dus moet ik aan nabewerking doen… maar het was wel steeds een aantal genomen foto’s waarvan ik steeds alleen de beste nam om daar mee verder te gaan. Het bewerkingsproces moest dus op punten anders. Ik zag daar wel tegen op.

Ik probeer het.

Om te beginnen moest ik mijn camera instellen op bracketing.  De camera moest dus achter elkaar drie foto’s maken, een met een stop minder belichtingscompensatie (-1, donkerder), een neutraal (0, gewoon) en een met een stop meer belichtingscompensatie (+1, lichter). Wat een stop is vind je hier.  Nou ja, mijn Canons kunnen dat wel. Appeltje en een eitje.

Toen moest ik  het bewerkingsproces uitpluizen hoe ik dat kon doen in Photoshop Elements 10. Nee, ik heb geen grote Photoshop CC, de abonnementsversie dus, omdat ik graag de software op mijn laptop wil hebben en niet gebonden wil zijn aan een maandelijks abonnement. Photoshop CS (de DVD versie) wil ik weer wel, maar die wordt niet meer verkocht en ik wil geen gekraakte versie op mijn verdere zuivere laptop hebben. Dat is gewoon diefstal en daar doe ik niet aan. Van mijn werk moeten ze ook afblijven. Dat geldt ook voor mij met betrekking tot het werk van anderen.

Maar Photoshop Elements kan HDR bewerkingen doen! Wel met een paar kunstgrepen – drie foto’s inladen, optie Nieuw -> Photomerge kiezen en dan een beetje pielen met de sliders om een mooie combi van die drie te maken. Beetje onhandig nog, en soms ging dat mis, maar ik weet zeker dat dat in latere versies verbeterd is. Ik kwam daar wel uit. Ik ging aan de slag met een HDR-testfoto. Ja, het is een testfoto, let dus niet op de ietwat schuine horizon. Het is een beeld van Kanaleneiland, recht uit het raam genomen zonder verdere toeters en bellen. Ik nam drie foto’s achter elkaar. Vergelijk ze eens. De laatste foto is het eindresultaat na bewerking.

De eerste foto is een stop minder genomen en kwam er dus eigenlijk te donker uit. De neutrale foto is de standaard en de lichte heeft een stop meer gekregen. Duidelijk te zien.

Ingeladen in Photoshop Elements. Nu moet ik toegeven dat ik maar twee velden had voor een bewerking: een veld was het bronbestand en daar koos ik de neutrale foto voor. In het andere veld plaatste ik de donkere foto vanwege de wolkenpartij. Ik ben er nog niet uit waarom ik maar twee velden tot mijn beschikking had. Ik kreeg in het begin een melding dat ik 2 tot 7 foto’s voor HDR kon gebruiken. Ik kon er maar twee plaatsen. Aandachtspunt dus. Ergens moet ik dat kunnen aanpassen.

Toen ik de foto’s had uitgelijnd kon ik met simpele penseelstreken aangeven welke delen van de bronfoto naar voren moesten komen. Aangezien ik de donkere wolken wilden bewaren, haalde ik de gebouwen met een paar penseelstreken omhoog. Immers, die gebouwen waren lichter in het bronbestand. Samen met de donkerdere wolken van de tweede foto leverde dat de laatste foto op die verder op de normale manier nabewerkt kon worden. Dus dat eindresultaat kreeg verdere ruisreductie, de belichting werd verder op Niveaus aangepast, contrast werd verhoogd en de kleuren een beetje bijgesteld.  Wel met de franse slag, per slot is het een test. Dat resultaat staat hierboven en in de galerie.

Vind ik het leuk? Ben ik tevreden, zo voor de eerste keer? Ja hoor. De eerste keer is altijd wennen, hé. Ik heb iets nieuws ontdekt, iets waar ik een paar jaar geleden ver van wilde wegblijven. Ik moet het nog wel verder uitpluizen, maar als je het kunstje nagenoeg onzichtbaar houdt is er toch veel plezier met HDR te beleven.


Wees aardig voor jezelf en een ander en deel
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weekaanbieding!

 

Elke week heb ik steeds een ander werk in de aanbieding! Dat is steeds een werk waar ik trots op ben en dat ik meer onder de aandacht wil brengen (hint hint! 🙂 )

Dit werk is nu met minimaal 10% korting op de standaard prijs! Minimaal! Klik voor meer informatie.

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!