Ik geef toe: Ik ga liever met mooier weer naar buiten om te fotograferen dan met grijze luchten en regen. Alles is dan mooi en fris en kleurig en je komt met veel thuis. Maarrrr… je hebt het nu eenmaal niet voor het kiezen en soms regent het.
Jeu.. soms?? Sinds oktober 2023 regende het echt heel veel. De velden stonden al in het najaar blank, het grondwater staat sindsdien hoog, het regent nog steeds op vrijwel elke dag, het neerslagtekort is ook 0, en dan vraag je je af “Kan ik zo nog wel foto’s maken?”
Natuurlijk! Je moet alleen van de nood een deugd maken. Net zoals warm geel licht goed fotomateriaal kan geven, kan koud licht dat ook. Je moet het wel willen zien.
Regen
Ik vind namelijk dat alles fotowaardig is, als het maar opvalt en de aandacht trekt. Regen en alles wat erbij hoort dus ook. Oké, dat is misschien wel moeilijk, want regen, bah nat, maar als je die omslag maakt opent dat veel meer mogelijkheden.
De foto hierboven maakte ik op 15 december 2011, vlak nadat ik de overstap maakte van wat ik noem episch fotograferen naar lyrisch fotograferen. Niet droog vastleggen wat er gebeurt, maar het beeld en het gevoel in het hoofd laten ontstaan. Het was een natte decemberavond om 16.43 uur. De regen sloeg tegen de ramen aan, de zon was net onder, de schemering zette in, de straatlantaarns waren ook net aan en de mensen kwamen net terug van hun werk. En als je door je wimpers heen kijkt, zie je door de regendruppels op de ramen ook de straatlantaarns, het huizenblok links verderop en natuurlijk de koudblauwe schemerende hemel doorkomen. Deze foto van de Bevinlaan maakte ik vanuit de woonkamer in mijn toenmalige woonplaats Utrecht. Je voelt de kou uit de foto komen. Tenminste, ik wel. Maar ik maakte ook de foto, dus ik ben wat bevooroordeeld.
Zon
Ander voorbeeld dan. De parels aan het blad hier rechts vond ik gewoon in de tuin. Ik was eigenlijk op zoek naar druppels op een blad en die vond ik ook wel, maar ik zag ook de zon door deze druppels stralen en deze foto pakte ik meteen even mee. Ik ben wel dol op lichtbreking. Schittering van de zon, regenbogen…. Eerlijkheid gebiedt me wel om te vermelden dat ik het groengeel van het blad wel heb verminderd. De zon scheen een puist fel licht door het blad heen, zoveel dat het blad alle aandacht wegtrok van wat ik wilde laten zien. Het beeldeffect viel weg, dus ik moest die toch een beetje ingrijpen en het blad wat donkerder zetten. De foto wat meer in balans brengen. Deze foto maakte ik vlak na een zomerbui. Zomer 2019 was warm, dus een buitje was meer dan welkom.
De zomer van 2019 past in het rijtje van 2018 tot en met 2020 die alle een hete droge zomer hadden. Het was bijzonder dat er een bui viel, en daarom moest ik een foto maken van dat verschijnsel.
Onweer
Een ander aspect is natuurlijk onweer. Onweer komt vooral in het warme seizoen voor, dus late lente, zomer en vroege herfst, tegenwoordig met een tendens dat het ook in het koude seizoen voorkomt.
Onweer is natuurlijk prachtig om te fotograferen. Ga dan nooit onder een boom schuilen – de bliksem zoekt vaak het hoogste punt op en bomen zijn een easy target. Met onweer ben ik ook liever niet in het veld. Deze foto maakte ik vanachter het achterraam. Ik was toevallig thuis en deze bui dook op. Ik kon ook niet naar de tuin – dat durfde ik in principe wel aan – maar er dreigde ook een hoosbui, dus ik deed het maar snel snel snel vanachter het raam. Daar kwam deze foto uit. Deze foto komt uit 2020 en ik maakte gebruik van een sluitertijd van 30 seconden, en dan maar hopen op een ontlading in de kijkrichting. Sinds 2023 jaar heb ik echter een echte Lightning Trigger. Zo’n trigger maakt gebruik van een sensor waardoor zelfs snelle bliksems niet snel genoeg zijn om de camera te foppen.
Regenbogen
Regenbogen zijn weer een verhaal apart. Ik vind ze prachtig! Ze breken het licht in rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, en de “binnenkant” ziet er vaak wat lichter uit. Vaak is er een tweede regenboog te zien met een omgekeerd kleurverloop. Nu heb ik niet zo veel regenbogen in mijn archief. Ze komen wel vaak voor, en zijn beter te zien in het veld. Ik kom ook wel vaak in het veld, maar vaak alleen (ja oké dan, eigenlijk altijd) als er geen regenbogen zijn. Ik heb wel een oude foto uit 2014 gevonden van toen ik in Utrecht woonde.
Urbane regenbogen
Nu heb ik echt een bloedhekel aan urbane foto’s. Al die gebouwen, al die auto’s, al die mensen in mijn beeld. Ik hou er echt niet van. Dus als er er eens een regenboog te zien is heb ik die rommel in beeld. Maar oké, ik vond er nog een ter illustratie. Deze foto maakte ik in 2014 vanaf de galerij in het wooncomplex waar ik toen woonde. Er was net een bui geweest en een grote regenboog stond te pronken. Voor de heb moest ik hem toch wel nemen.
Regenbogen staan altijd recht tegenover de zon. De zon moet in je rug staan. Het zijn eigenlijk lichtcirkels. Het middelpunt van een regenboog staat ook evenveel graden onder de horizon, als de zon erboven staat. In hoogzomer met de zon hoog aan de hemel heb je dus kleine regenbogen. ’s Morgens en ’s avonds zijn ze weer loeigroot. In de tropen heb je ze eigenlijk niet; overdag verdwijnen ze totaal onder de horizon, alleen bij laagstaande zon zijn ze daar zichtbaar. Vanuit een vliegtuig en vanaf hoge gebouwen zie je weer cirkels. Cirkels heb ik nog nooit gezien. En vliegen doe ik niet meer. Hoge gebouwen wel. Dus misschien zie ik die cirkels nog wel een keer.
Mooi weer bestaat niet
Even een weerfeitje. Als het mooi weer is… is er geen weer. Er gebeurt dan namelijk niks. Dus is er geen weer. Goed weer bestaat niet, en er is dus ook geen “slecht” weer. Maar met echt weer is er altijd wel wat te fotograferen. Je hoeft je niet per se nat te laten regenen, maar met het weer heb je effecten die je anders niet zou zien. En die effecten vallen op en trekken de aandacht.
En dus zijn ze fotowaardig!
Maak er dan gebruik van.
Wil je meer weten?
Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍
TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.