De Nik Collection… de watte?

Ik moet wel zeggen dat ik nu wel heel gelukkig ben met de Nik Collection.

De wat, zegt u?

De Nik Collection. Dat is een collectie plugins en bewerkingtools voor Photoshop waar je U tegen zegt. Ik ga even pluggen! Deze verzameling was in het verleden online te koop voor zeg € 150 geloof ik, en ja toen (2012) heb ik die trialversie gedownload en deze voor 30 dagen uitgeprobeerd. Maar ja, als klein opstartertje zit je wel met je krent op je centen en kijk je toch wel tegen die € 150 aan. Ik ben dus heel blij dat ik deze collectie toen niet gekocht heb, want Google heeft het pakket overgenomen en nu gratis beschikbaar gesteld!

Edam vanaf de Kwakelbrug
Edam vanaf de Kwakelbrug

Toegegeven, ik heb het pakket al een tijdje in gebruik. Ik maakte al de Vintage Dashboard XK 120 ermee, en die van de loerende kat, gewoon om weer bekend te raken. En het bevalt me. Enorm.

Mijn meest recente werk is een landschapsfoto van het toch wel prachtige Edam en die heb ik nagenoeg volledig met deze tools gemaakt.

Wat heb je dan voor rijkdom in de collectie?

De Nik Collection omvat zes pakketten, Dfine, Viveza, Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, en de Sharpener Pro. Volgens de website zou daar ook HDR Pro bij moeten zitten maar die heb ik (nog?) niet terug gevonden.

Al deze tools omvatten naar mijn mening dé tools om mooi werk te maken. Mieter je ander plugins maar weg. Dfine is perfect in staat om al je ruis te verwijderen. Viveza heeft de basisaanpassingen in huis, maar de pakketten waar ik het eerst naar grijp zijn Color Efex Pro en Analog Efex Pro.

Lidwina Brüsche van Briljant Marketing
Lidwina Brüsche van Briljant Marketing

Analog Efex Pro stelt je in staat om klassieke filmfoto’s te maken, compleet met vlekken, strepen, kaders, emulsieruis, en wat al niet meer. Kijk eens naar deze foto, die ik maakte met Lidwina Brüsche van Briljant Marketing. Zij viel mij op vanwege haar klassieke uitstraling en zij was heel vriendelijk bereid om voor mij te poseren in een passende omgeving. Ik koos daarvoor het Art Nouveau café De Witte Ballons uit. Dit is natuurlijk een digitale kleurenfoto, maar mijn streven was om een sfeer van de jaren 1920 te recreëren. Ik bewerkte de foto eerst, maakte die daarna zwartwit, zette het contrast een stukje minder, filmkorrel er overheen, voegde een zwarte vignettering toe, beetje onscherpte aan de randen, en plaatste een filmkader er om heen. Voila! Allemaal met Analog Efex Pro!

En zo creëerde ik een ‘antiek’ beeld, waarin de smartphone een bewuste weggever is. Jawel, er moet wel een twist in zitten dat dit geen originele oude foto is.

Analog Efex Pro is uiteraard ook geschikt om analoog lijkende kleurenfoto’s te maken. Het heeft een massa voorinstellingen voor alle wensen, maar die zijn uiteraard ook weer aan te passen en toe te voegen.

Oh, en wil je alleen maar zwartwit foto’s maken dan is daar weer Silver Efex Pro met 38 voorinstellingen, die elk weer aan te passen zijn. De mogelijkheden zijn echt onuitputtelijk.

Color Efex Pro

Ik was al behoorlijk onder de indruk van het pakket, toen ik eens ging kijken naar die andere veelbelovende tool Color Efex Pro. Die blijkt nog meer instellingen te hebben, van Gloed (Glamour Glow), Vignettering met Blur, Skin Softener, Brilliance/Warmth, Classical Soft Focus. Oh, het zijn er zoveel dat ik nu het overzicht aan het verliezen ben… Even geteld.. sorry voor het wachten, hier zijn weer 55 andere voorinstellingen die elk weer apart zijn in te stellen.

Einde van de plug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *