Battle of the flitsers!

Dit is een ringflitser. Aangeschaft in december 2020 toen ik toegaf aan een behoefte die ik al jaren had, maar die ik lang had onderdrukt omdat ik meer prioriteit gaf aan andere hardware. Maar heel lang geleden al verwonderde ik mij om het gegeven dat systeemflitsers en externe flitsers bovenop de camera werden geplaatst. Een systeemflitser klapt op en geeft de flits, en een externe flitser staat ook bovenop een camera. Dan valt het licht ook anders, was mijn conclusie. Waarom geen belichting vanaf het objectief? Ik had dus ook al snel ontdekt dat die flitsers, ringflitsers dus, gewoon te koop zijn. Ik haalde er een binnen.

Wat is een ringflitser en waarom is die handig?

Een ringflitser belicht vanaf het objectief. Niet vanaf “een afstandje erboven”, zoals de systeemflitser van de camera of een externe flitser dat doen. Het voordeel van een ringflits is dat het onderwerp recht van voren wordt belicht, zodat er geen rare schaduw om het object heen valt. Je richt feitelijk de camera nauwkeurig op het object, en je richt de ringflitser mee. Een persoon die met een ringflitser wordt gefotografeerd ziet ook de flits vanaf camerahoogte komen, en niet vanaf voorhoofdhoogte van de fotograaf.

Een ringflitser bestaat uit twee delen: een flitsdeel met de elektronische componenten en het batterijvak, en de feitelijke flitser. Het flitsdeel plaats je op de hot shoe bovenop de camera. De feitelijke flitser gaat op het objectief. Nu zijn niet alle objectieven gelijk in diameter. Sommige zijn 52 mm in diameter, of 58, 72, of zelfs 77 mm in diameter als je een groot objectief hebt. Daarvoor zijn verschillende ringen beschikbaar die je op de schroefdraad van het objectief schroeft. Kijk dus op het objectief wat de diameter is en schroef de bijbehorende ring erop.

De flitser heeft een klemconstructie zodat je die met twee vingers op de ring kan klemmen. Camera en flitser aan, stel je camera in op flitser en eigenlijk ben je dan klaar. Er zit een manual bij de ringflitser, maar die is alleen in het Chinees en brugklasniveau Engels cq koeterwaals, dus je zal zelf ook even met gezond verstand moeten denken.

Test

Voor deze blog testte ik de ringflitser. Gewoon een empirisch vergelijkend warenonderzoek om te zien wat de verschillen met een externe flitser zijn. Daar kwamen deze foto’s uit. Het zijn simpele testfoto’s waarbij ik meer lette op lichtval en belichting, en minder op scherpte en scherptediepte. De eerste is gemaakt met de ringflitser, de tweede minder dan 1 minuut later met een externe flitser. Beiden zijn onbewerkt vanuit Raw naar een jpg omgezet. Normaal bewerk ik altijd… nu moest ik voor deze blog voor een keer de bewerking achterwege laten om de verschillen goed naast elkaar te kunnen zetten. De omstandigheden en instellingen zijn verder gelijk: f/13, 1/125 sec en iso 125.

Je ziet dat het licht van de externe flitser (rechts) eigenlijk een beetje over het onderwerp heen valt en ook de achtergrond meeneemt. Dat kan kloppen, de externe flitser staat bovenop de camera. Daardoor valt er ook er een schaduw over de trompet van de narcis – een blaadje blokkeerde het licht. Het licht van de ringflitser daarentegen valt recht op de narcis, de achtergrond blijft donkerder en het beeld is over het geheel meer in balans. Precies wat ik wilde hebben. Geen afleidend gedoe om het onderwerp heen.

Verpakking

Deze ringflitser komt in een mooie doos. Daarin zit een bewaarhoes, waarin de ringflitser samen met vier klemringen en vier kleurfilters verpakt zijn. Ik weet niet of ik iets doe met de kleurfilters. Ze zullen vast wel handig zijn – ze zijn met magneetjes makkelijk aan de ringflitser aan te brengen. Maar ik zie even het nut niet daarvan. En er zit een manual bij in het Chinees en koeterwaals Engels, en daar zie ik het nu ook niet echt van in. Mijn Chinees en Engels zijn niet van dit niveau.

Mooi! Yep! Hier ben ik blij mee. Hier zal ik nog veel plezier aan beleven.

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *