Boekje over autisme

Fijn, dat u heeft doorgeklikt. Even alleen samen buiten het menu om, want deze meer verborgen pagina bevat een boekje dat ik niet zomaar op de blog wilde hebben. U zult wel begrijpen waarom.
Dit kleine boekje schreef ik in het voorjaar van 2012.
Dit boekje is nu ook te koop!

 

In december 2011 kreeg mijn diagnose Asperger en wat lag meer voor de hand om daar een eindopdracht van te maken voor het het eerste jaar fotografie van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)?  In die eindopdracht hing uiteindelijk wat werk (zie de gallery onderaan deze blog) over Asperger en autisme, ik had statements -uitleg over de werken- neergelegd en daar lag dan ook dit boekje naast. Sindsdien staat het boekje in mijn kast. Ik ben tamelijk tevreden over dit werkje, gelet op het feit dat ik dat toen in echt twee weken afgeramd heb. Het is niet hoogdravend, literatuur schrijf je nu eenmaal niet in twee weken, maar wel persoonlijk. Het boekje beschrijft mijn zoektocht en hoe ik de laatste eeehhh… 48 jaar zonder diagnose ben doorgekomen, en welke valkuilen ik zo makkelijk in donderde.

Is het een goed boekje? Ach, het tekent de staat van mijn ontwikkeling in april 2012. Tekstueel is het wel okee, fotografisch schort er flink wat aan. Dat weet ik ook wel. Toen viel het mij niet zo op, maar op de laatste foto is ook mijn schaduw te zien – ik stond te dicht bij de provisorisch aangebrachte achterwand. Een achterwand die helemaal niet tekeningvrij is overigens. Blijkbaar vond ik dat toen ook minder belangrijk. Je kan ook duidelijk zien dat de bewerking op een niet-gecalibreerd scherm was gedaan. Ik kocht mijn Spyder3 Express in mei 2012 – een maand later dus. Vooral die laatste foto vind ik niet best, maar ik laat het maar zo. Het is een tijdsbeeld. Je ziet de imperfecties alleen op een niet-gecalibreerd scherm.  In de uitgave zelf – de papieren versie dus – is die schaduw ook niet te zien.

Waarom zet ik dit nu online? Op bijeenkomsten en beurzen van de NVA bleven geïnteresseerden aan mijn kraam lezen en vragen of ze dit boekje ook konden kopen. Kopen?? Echt waar? Sommige mensen vroegen er nadrukkelijk om.  Er was dus duidelijk interesse voor. Ik had echter maar een exemplaar gemaakt en dat wilde ik niet kwijt. Maar de vraag bleef in mijn hoofd rondwaren… en waar een wil is, is een weg.

Het boekje is vanaf nu dus te koop!! Ja, wel voor de productieprijs van € 20 en die prijs kan ik helaas ook niet veranderen. Die prijs is gebaseerd op productie naar behoefte, zodat er niet onnodig bomen worden gekapt en ik niet voor langere tijd met een stapel boekjes in huis zit. Het betekent voor mij wel dat bij elke aanvraag de stad in moet trekken en een bestelling moet laten drukken. Maar dat doe ik met plezier.

Kopen? Stuur een bericht via de contactpagina en dan neem ik contact met u op.

Hieronder staan wat beelden van de expo over autisme uit het voorjaar van 2012.  Deze algemene beelden zijn de opzet van de expo. Gegeven het onderwerp van het eindwerk kreeg ik de beschikking over een klein zaaltje waar mijn autismeprojectje kwam te hangen, zodat de argeloze bezoeker niet meteen daarmee onder de voet werd gelopen. Mijn algemene werk hing dan in de gang.

sequentie van bevriezend water
Herfst
Asperger
expo1
expo5
expo2
_MG_8434klein-1
_MG_8593_bewerkt-1klein
de fotograaf
Janklein
Hello Hello
_MG_8026
_MG_8115_Stapstenen
expo
Jan_van der Knaap_Regenfront
previous arrow
next arrow
Shadow

Ik had op tafel een klein kooitje staan met daarin een loopje van foto’s met mij die in een spiegel keek. Het zijn dezelfde foto’s die hierboven in het boekje staan. Het onderliggende thema was dat ik gevangen was in mijzelf. Ander thema was ook wel transparantie en tevredenheid over mij – wat anderen van mij dachten was voortaan hun probleem. Toen in 2012 was ik wel tevreden over het ideetje, nu zou ik dat misschien anders doen. Ja, mensen dat heet groei!

_MG_7789kopie0
_MG_7789kopie10
_MG_7789kopie20
_MG_7789kopie30
_MG_7789kopie40
_MG_7789kopie50
_MG_7789kopie60
_MG_7789kopie70
_MG_7789kopie80
_MG_7789kopie90
_MG_7789kopievol
_MG_7942
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Op de gang had ik een sequentie hangen van het bevriezen van water. In februari 2012 was het even bitter koud. In de matige vorst van -8 had ik een glas water buiten gezet en liep ik steeds elke vijf minuten naar buiten om de bevriezing vast te leggen. Het proces duurde in totaal 2 uur, en ik heb dat teruggebracht naar 7 foto’s. Ze zijn helaas niet helemaal gelijk: ik gebruikte geen statief op dat moment. Het ging tussendoor wel sneeuwen.

Jan_van der Knaap_ijsglas1
Jan_van der Knaap_ijsglas2
Jan_van der Knaap_ijsglas3
Jan_van der Knaap_ijsglas4
Jan_van der Knaap_ijsglas5
Jan_van der Knaap_ijsglas6
Jan_van der Knaap_ijsglas7
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow