Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Jaaa…. ik vraag me ineens af wat dat betekent. In de volksmond betekent uurtje factuurtje dat elk gewerkt en declarabel uur op een factuur komt te staan. Je kan ook het ook zo lezen dat je toch wel een tijdje bezig bent om je facturen in elkaar te knutselen en waterdicht te maken.

Eergisteren was ik bezig om wat facturen te maken en te verzenden. Het is niet het leukste werk en soms ben je daar even mee bezig, maar het moet nu eenmaal. Opnieuw viel mij de strenge eisen van de Belastingdienst op waaraan een factuur moet voldoen. Een factuur is niet zomaar “dit bedrag krijg ik van jou” en je bent klaar. Nee, een factuur moet aan een flink stel eisen voldoen om rechtsgeldig te zijn. En rechtsgeldig betekent hier: het stelt de ontvanger in staat om de berekende BTW te mogen terug vragen van de fiscus. Die eisen vind je op de site van de Belastingdienst. Ik richt mij specifiek op deze site. Per slot is het de Belastingdienst en ik neem aan dat die informatie actueel en juist is. Op andere informatiesites van banken en administratiekantoren zag ik ongeveer dezelfde informatie, maar altijd minder dan op de site van de Belastingdienst. Het lijkt mij dus juist mij daar op te richten en nergens anders.

Toen viel mijn oog op het vereiste van het KvK-nummer, het registratienummer van de Kamer van Koophandel. Een eis die ik echt nergens anders zag vermeld. Ik heb er naar gezocht, en nergens anders dan alleen bij de Belastingdienst zag ik die eis. Misschien is op andere sites die eis ook vermeld, maar dat ik die sites niet heb gezien. Ik zag die eis alleen op de site van de Belastingdienst. Als je erover nadenkt is het wel logisch. Een factuur met het nummer van de KvK betekent dat je als bedrijf bent geregistreerd en waarschijnlijk geen schimmige onderneming bent, die buiten het zicht van de fiscus opereert. Je staat dan op de radar. Een KvK-vermelding geeft credit.

Het gevolg van al dat gepennewip is, dat een factuur eerst rechtsgeldig is als aan al die eisen is voldaan. Niet een paar, maar echt allemaal. De ontvanger kan eerst dan de betaalde BTW terugvorderen van de fiscus. Dat betekent omgekeerd, dat je in zwaar weer kan komen als jouw factuur niet rechtsgeldig is en een klant van jou onrechtmatig BTW heeft afgetrokken in het goede vertrouwen dat dat wel kon.

Controleer dus je facturen of die helemaal compleet zijn en aan alle eisen voldoen! Anders kan de belastingdienst gaan piepen, en dat wil je niet, maar jouw klanten kunnen ook bij jou aankloppen om verhaal te halen. En dat wil je vast ook niet. Even controleren dus om problemen voor jou en voor anderen te voorkomen.

Nu wordt de soep ook weer niet zo heet gegeten. Sinds 1 januari 2013 zijn er aangepaste regels voor facturen van € 100 inclusief BTW en lager.  Op zulke kleine factuurtjes zijn niet alle eisen van toepassing, maar moet je minstens vermelden:

  • de datum waarop u de factuur uitreikt
  • uw naam en adresgegevens
  • welke goederen of diensten u hebt geleverd
  • de btw
  • de verwijzing naar de oorspronkelijke factuur (bij wijziging van een factuur)

Dat is alles. Bovenstaande regels gelden alleen voor facturen met bedragen tot € 100, maar alle aangepaste regels voor vereenvoudigde facturen vind je hier.

Nu kun je natuurlijk twee factuurformaten aanhouden, een grote complete voor facturen groter dan € 100, en een kleine vereenvoudigde voor facturen kleiner dan € 100.  Zelf vind ik dat teveel gedoe. Er is dan weer een extra beslismoment: “Oh, groter dan € 100, dus ik moet een ander factuur bouwen die groter is om rechtsgeldig te zijn.” Ik hou niet van overbodige beslismomenten, die geven alleen maar keuzestress. Daar heb ik niet zoveel zin in dus in mijn factuursysteem voer ik de klant compleet op, en maak een complete factuur op, ongeacht de grootte van de factuur. Geen gedoe daarmee, een formaat factuur waarmee je nooit mis schiet.

Maar controleer je facturen of ze helemaal aan de eisen voldoen. Niet een paar, maar echt allemaal om rechtsgeldig te zijn. Het kan je een hoop sores schelen.

Uurtje factuurtje

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!