Straattheater en straatfotografie

In de hectiek van de laatste maanden moet je wel eens keuzes maken. Ik merkte dat ik zoveel te doen had dat het bloggen er bij inschoot. Ik wilde wel schrijven, maar ja, als je lucratieve klussen hebt laat je die niet liggen voor een blog… die per saldo niet zo lucratief is haha! Wat is de kostprijs van een letter? Dus in dit verloren moment werk ik wat achterstallig werk weg. Het betreft namelijk de opening van het theaterseizoen 2015-2016. Ja, ik weet dat dat alweer in september was, maar die opening in Purmerend was een zodanig spektakel dat ik daar wel iets over móest schrijven. Die opening was ‘s nachts – en dan is er meteen de link naar nachtfotografie – uitgevoerd door theatergroep Close Act uit Tilburg. Close Act bracht het straattheater Invasion.  En ja, dit is een schaamteloze plug van de voorstelling, maar dit was zó goed en overweldigend, dat ik daar nu, in november, nog van onder de indruk ben.

Invasion is straattheater waarmee Close Act de wereld doortrekt. Omdat de voorstelling wordt uitgevoerd na zonsondergang besluit ik de camera mee te nemen en de disciplines nachtfotografie, straatfotografie, beweging en actie, flitstechniek in een shoot te combineren en te zien wat het resultaat daarvan is.

Het is een waar spektakel! Ik heb nog nooit zoiets gezien! De voorstelling begint al vanaf de Genuahaven bij Grand Cafe Heel Europa. Kunstig gemaakte zilveren monsters en steltlopers trekken over de Melkwegbrug via de Hoogstraat, de Breedstraat en de Dubbele Buurt naar de Koemarkt. Daar aangekomen ontpopt zich een apocalytisch beeldfestijn met licht, razend geluid, mensen, dieren (geen echte! Het enige dier wat ik zag was een duif die overvloog om ergens anders de herrie te ontwijken), monsters, veel rook en strijdgewoel tussen goed en kwaad.

Wizard of Oz

Ik moet echt denken aan de Wizard of Oz. Monsters die het publiek omcirkelen, een Wicked Witch of the West die blijkbaar de macht wil grijpen. Rook! Herrie! Voorhistorische monsters die oprukken en hun Witch meevoeren. Die coup wordt verijdeld door de komst van een fee, die vanaf de andere kant van de Koemarkt vanuit de Schapenmarkt komt oprukken. Ze staat bovenop een koepel die wordt voortgereden en ze torent boven alles uit. Ze zingt. Ze is vergezeld van vogels die de monsters moeten verdrijven. Die monsters openen weer een tegenaanval. Gewoel! In de hectiek valt zelfs een van de artiesten van haar stelts. Die wordt weer snel opgetakeld en gaat verder. Applaus van het publiek. Uiteindelijk wordt de Witch verdreven en overwint het goede… Nou ja, dat is mijn interpretatie haha, maar wat een weergaloze voorstelling! Het geheel duurt anderhalf uur en is een mêlee van beeld en geluid.

Ondertussen bleef ik maar schieten en fotograferen. Later maakte ik de selectie. Ik was zeer onder de indruk van de voorstelling en zeer tevreden over het gehalte van de foto’s. Deze foto’s plaats ik hieronder. Zij werden eerder in september geplaatst op Purmerend Leeft, de agendawebsite van Purmerend.

En als Close Act in de buurt komt.. ga kijken! Je zal er geen spijt van hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *