Een eigenzinnige Rubik’s Kubus. Klik voor groot!

Nieuw op Werk aan de Muur: Anders dan anderen. Dit is een werk waar ik zo heel erg tevreden over ben, dat ik deze meteen maar bovenaan zet, en niet in een klein plaatje ergens in de tekst.

Ik liep al een tijdje met een idee om een abstract werk te maken, dat autisme en asperger verbeeldt. Van die laatste heb ik een diagnose, niet echt merkbaar, maar wel voor mij en dus komt dat element nogal eens terug in mijn werken.  Zo ook hier. Enige maanden geleden kwam ik op het idee om een simpele Rubik’s cube te gebruiken. Zo lang geleden alweer ja, maar ik liet dat idee rustig groeien en rijpen tot een volwaardig beeld in mijn hoofd en deze week was het zover.

Waarom nu juist zo’n ding? Begin jaren 80 was ik echt verslaafd aan die kubus. Op televisie waren veelal bebrilde jongens te zien, die met een onwaarschijnlijke vingervlugheid in zeg 16 seconden(!) alle kleuren bij elkaar draaiden. Hele wedstrijden werden gehouden. Ik wilde dat ook kunnen. Nou, echt niet! De eerste twee lagen kon ik nog wel bij elkaar draaien, maar de laatste laag kostte mij letterlijk twee weken  (dat is geen grap, in een zomervakantie heb ik echt twee weken elke dag gedraaid aan zo’n ding om ook de laatste laag compleet te krijgen) voordat ik een schroevendraaier in het kreng zette, dat ding uit elkaar haalde en de stukjes weer goed op zijn plaats zette. Dat was tevens het moment dat ik besefte dat een verkeerd teruggeplaatst stukje nooit tot een goed opgeloste kubus kan leiden. Dat besef heeft sindsdien altijd door mijn hoofd gespeeld.

Nee, dat was geen fijne tijd. Ik was blijkbaar niet genoeg wiskundig onderlegd om een kubus goed op te lossen, laat staan in 16 seconden. Ook met zo’n handig formuleboekje dat ik had rondslingeren, lukte het niet. Heel soms loste ik een kubus wel op. Met de schroevendraaier, dat wel. Totdat het ding kapot ging.

Terug naar dit werk. Ik bedacht dus ineens, als je zo’n kubus hebt en je plaatst een zo’n hoekstukje verkeerd om, heeft dat wel een symbolische waarde. Je bent hetzelfde, maar toch wat anders, en je draait toch mee met de andere blokjes in de maatschappij. Ik wilde echter geen schroevendraaier zetten in de nieuw aangeschafte kubus. Enter Photoshop. Met Photoshop zette ik wat kleurtjes om en maakte de foto af zoals ik die in gedachten zag en wilde hebben. Ja, dit zag ik echt in mijn hoofd en dit is er ook uitgekomen.

Dus ik ben hier erg trots op en dit werk is nu ook te vinden Werk aan de Muur!

 

 

anders dan anderen
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!