Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Soms heb je ineens een meevaller! Laatst was in mijn oude woonplaats Tilburg voor wat afspraken. Omdat ik wat tijd over had liep ik in de Nieuwlandstraat de tweedehandswinkel Used Before binnen. Dat doe ik wel vaker. Gewoon een winkel binnenlopen, om wat tijd te verdrijven en misschien, heel misschien wat te vinden dat ik dan per se moet hebben. Liefst dan nog een tweedehandswinkel, want ik ben een voorstander van kringloop en goed spul blijft goed spul, ook als het wat ouder is.   En ik had een meevaller! In de vitrine, bij de fotospullen, vond ik een Sigma Apo 300 mm Tele Macro.  Prijs een luttele € 69. Het objectief was geschroefd op een obscure analoge Canon camera. Het objectief was dus bedoeld voor analoog, maar gezien de grootte leek hij ook wel te passen op een Canon 5D Mark 2.

Ik mocht hem proberen. Ik kon het objectief gewoon klikken op de 5D body (check!) en richten op het interieur. Beperkingen voelde ik meteen. Zo is de diafragma aansturing afwezig. Zo te zien stond het diafragma op zijn grootst, dus met een 300 mm zou ik te maken krijgen met zeer geringe scherptediepte. Ik realiseerde me dat de aansturing vanuit de camera dan ook beperkt is: alle functies waarin het diafragma kan worden ingesteld (M, Av en P) zijn hier nutteloos. Ook ontdekte ik dat de autofocus niet werkte. Daar kan ik wel mee leven. Ik merk te vaak dat de autofocus er net een beetje naast zit, dus ik had mezelf al aangeleerd om altijd met de hand scherp te stellen.

De camera leest echt niets. Het koppelstuk naar de body heeft geen contactpunten. In het display krijg ik onjuiste informatie. Diafragma wordt aangegeven met 00, en in de exifdata van de foto wordt het brandpunt aangeven met 50 mm. Dat is in werkelijk dus 300 mm. Uitlezing en exifdata zijn dus nutteloos met dit objectief.

Dus camera op Tv en handmatig scherpstellen. Is dat aanvaardbaar?  Yep! Ik kocht het objectief. Voor die € 69 wilde ik wel het risico nemen. Er kwam een bewaardoos bij waarin je een fles champagne kan bewaren. Het meeste probleem heb ik wel met die doos. Die moet je meezeulen. Gelet op de grootte van het objectief is dat een package deal. Ik kan natuurlijk die doos thuis laten, maar dan zit je nog met de die toeter van een objectief dat dan ook nog eens onbeschermd is. Nou ja, vooruit dan maar. Zo’n objectief voor die prijs is echt een meevaller, dus dan neem je die doos erbij.

Ik ging wat proefschieten.
Inderdaad, de scherptediepte is gering. Zelfs te gering op korte afstand. Ik heb daarom het diafragma wat dichtgeschoven met een eetstokje uit de la, tot wat ik denk een F8 zodat de scherptediepte wat ruimer is. Mocht dat te weinig of te veel zijn…. het eetstokje ligt klaar. Wie had gedacht dat een eetstokje tot mijn inventaris zou gaan behoren?

Nou ja, de foto in deze blog is  van een activiteitencentrum hier verderop, op ongeveer 50-60 meter. Ik zocht iets op afstand en maakte de foto vanachter het raam in de woonkamer. Het is een foto van niks natuurlijk. Waar gaat het over, waar kijk ik naar, wat is het onderwerp, maar ik kijk nu alleen naar het resultaat.

Het activiteitencentrum verderop in de straat op ongeveer 50 à 60 meter. Klik voor groot.

Ik ben niet echt ontevreden over de kwaliteit. Het beeld is scherp en helder. Ik zie ook geen echte artefacten die duiden op een tweedehands objectief. Er is wel wat vignettering aan de randen, geloof ik, maar dat is in post wel weg te werken.  En ja, het is even aanpassen als je hem gebruikt, maar volgens mij is de Sigma Apo 300 mm Tele Macro een blijvertje.

De specificaties van het objectief:

Merk: sigma
Type: Sigma Apo 300 mm Tele Macro
brandpunt: 300 mm
vergroting:  1:4
lens: 77 mm
heeft eigen mount voor een statief

De exif data van de foto hiernaast zijn nutteloos wegens ontbrekend of onjuist, dus die laat ik maar weg.

TIP TIP TIP!
U wilt vast meer weten over fotografie! Volg dan eens een workshop!

Meevaller van 300 mm!

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weekaanbieding!

 

Elke week heb ik steeds een ander werk in de aanbieding! Dat is steeds een werk waar ik trots op ben en dat ik meer onder de aandacht wil brengen (hint hint! 🙂 )

Dit werk is nu met minimaal 10% korting op de standaard prijs! Minimaal! Klik voor meer informatie.

WadM

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!