In Hoezo ISO? stelde ik de prikkelende vraag of het aantal megapixels op de sensor wel interessant en relevant is. Ik geef mijn mening meteen maar weg. Nee, dat is niet zo relevant, want steeds meer pixels prakken op een sensor maakt elke pixel zo klein dat die snel te weinig licht krijgt voor een goed signaal… wat al snel leidt tot ruis.

Ik herhaal de vraag namelijk, omdat  Zoom.nl in de editie van augustus 2014 de komst meldde van de Nikon D810. Ongetwijfeld een prachtig apparaat, dat vele verbeteringen heeft ten opzichte van zijn voorganger D800. En hij heeft opnieuw een whopping 36 megapixel op zijn sensor. Zij voorgangers D800 en D810 hadden die ook al, en Nikon trekt de lijn door met dit apparaat.

Ja, 36 megapixel. Op een fullframe sensor van 24×36 mm. Is dat wel verstandig?

Mijn Canon 5D Mark 2 is ook een fullframe, heeft ‘slechts’ 21 Megapixel en maakt prima foto’s. Ja, ik weet het, de Canon 5D Mark 2 is een oud beestje. De camera kwam uit op 17 september 2008, dus die is al zes jaar uit. Maar hij werkt goed. Dat deed hij toen al en nu ook, en zal dat blijven doen als er geen gekke dingen mee gebeuren. Zolang de omstandigheden niet wijzigen, zie ik geen reden waarom een prima camera uit 2008 anno 2014 geen prima camera meer is. Hij kan natuurlijk voorbijgestoken worden door nieuwere modellen, met nieuwe features en meer toeters en bellen, maar dat verandert niets aan de camera zelf. Die doet gewoon zijn ding.

Dan zijn er ineens camera’s die 36 megapixel in huis hebben. De lokwortel is natuurlijk: nog meer pixels, nog meer resolutie, nog scherpere beelden. Alles beter, groter, scherper door veel meer megapixels. Op dezelfde maat sensor van 24×36 mm.

En daar zit wat mij betreft de crux. Volgens mij kan een sensor met zoveel megapixels nooit een beter beeld leveren dan zijn voorgangers met minder megapixels. Een sensor met zoveel pixels, betekent dat de pixel noodzakelijk kleiner moet zijn om met zijn allen op een sensor te passen. En kleiner betekent: minder licht dat op een pixel valt, dus sneller versterken. En dan krijg je ruis.

Meer pixels betekent sneller meer ruis. Er is atijd wel een downside.  

Toegegeven, ik heb de Nikon D810 niet getest. Een prijsje van € 3300 voor de body alleen al, is een beetje teveel voor mijn beurs die toch al flink belast was door een Canon 5D Mark 2 en een Canon 6D. Ik ga dus af op het oordeel van derden. Zoom.nl beoordeelt de D810 met een 8,7, dat doen ze niet voor niets (Zoom weet waar ze het over hebben), dus die camera zal zijn voordelen wel hebben. Maar ik zou de achterliggende techniek wel eens willen zien die die 36 Megapixel rechtvaardigt.

Want volgens mij zijn die 36 Megapixel echt niet nodig…

 

 

 

Max aan de megapixel?
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!