Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

 

Van deze fotograaf heb ik zoveel materiaal gezien. Mathew B. Brady was een gerenommeerd fotograaf uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Die oorlog duurde van 12 april 1861 tot 9 april 1865. Brady en zijn medewerkers deden actief verslag van de oorlog en brachten de ellende van de strijd rechtstreeks onder de ogen van de burger.

Net als de Vietnamoorlog een eeuw later moet die verslaggeving een enorme impact hebben gehad. De fotografie was net uit de kinderschoenen; de allereerste foto was gemaakt in 1816 door Niépce. Door snelle onwikkelingen was de fotografie rond het midden van de 19e eeuw al in staat om goede en scherpe afbeeldingen te maken. Daar hield Brady zich mee bezig. En toen kwam de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat was de eerste moderne oorlog, waarbij techniek een prominente plaats innam. Het was een oorlog met massatransporten per trein, telegrafie werd gebruikt, en fotografie werd ingezet om meedogenloos verslag te doen vanaf het slagveld.

Er zijn werkelijk duizenden foto’s van die oorlog beschikbaar. Ik herinner me dat ik ongeveer tien jaar geleden nacht achter nacht urenlang Brady’s foto’s of die van zijn medewerkers zat te bekijken. Ik verwonderde me over de helderheid en scherpte van zijn foto’s. Ik zag mensen die er niet meer zijn, ik zag de gevallenen aan het front, Lincoln op bezoek na de slag bij Antietam, Maryland op 8 oktober 1862. Dat is dus 150 jaar geleden. Er zijn fotoverslagen van de verwoesting van Richmond, Virginia, steden in puin door bombardementen alsof het Rotterdam, London of Dresden in de tweede wereldoorlog betrof. Maar ook staatsieportretten, soldaten, generaals, burgers en slaven in de zuidelijke staten. Alles meestal kraakhelder geschoten, soms in stereobeelden.  Het is er allemaal, van begin tot eind gedocumenteerd. Eigenlijk heel bizar om dit alles nog te kunnen zien.

Een flink aantal foto’s is te zien op de site van de Library of Congress. Verbaas je eens over het materiaal dat er beschikbaar is. En meer materiaal dat geatribbueerd is aan Brady is hier te vinden.

Mathew B. Brady

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weekaanbieding!

 

Elke week heb ik steeds een ander werk in de aanbieding! Dat is steeds een werk waar ik trots op ben en dat ik meer onder de aandacht wil brengen (hint hint! 🙂 )

Dit werk is nu met minimaal 10% korting op de standaard prijs! Minimaal! Klik voor meer informatie.

WadM

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!