Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Locatie is alles! Daar ben ik nu wel achter.

Zaterdag was ik bij de opening van een kleine expositieruimte in speeltuin Noordse Park in Utrecht. Die ruimte was oorspronkelijk een oude stal die nu is gerenoveerd en omgebouwd. Ik moet zeggen, het ziet er goed uit. Nieuwe verf aangebracht aan muur en vloer. Alarmsysteem aangebracht. Beglazing hersteld. De organisatie had er echt veel werk van gemaakt en ik was graag bereid daar wat van mijn werken te exposeren. Ook het gegeven dat de organisatie een feestmiddag rond de opening had georganiseerd deed mij goed. Er was een officiële opening met een lintjeknipactie, en was er een DJ aan de gang, vier djembéspelers trommelden tegen elkaar op en het geheel zou dan toch wel anderhalf uur duren. Mooi! Dat bood perspectief.

de expoistieruimte
De expositie met wat ouder werk. Eerst even zien hoe het uitpakt.

Dit is de kleine expositie zoals ik die een dag eerder ophing. Het omvat zes kleine en oudere werkjes die op de omgeving zijn toegesneden. De expositieruimte is namelijk omgeven door een moestuin, waar kinderen en organisatie groenten verbouwen, dus ik richtte mij vooral op de natuur. Planten en dieren dus. Die zijn erg belangrijk en er kan nooit teveel aandacht zijn voor ons milieu. Daarvan hebben we er maar een, en besef van de waarde van de natuur is erg belangrijk. Planten en dieren dus.

Ik besloot verder tot een experiment. Vanwege de verwachte aanloop stelde ik voor in een aparte ruimte van het expositiegebouwtje een klein fotostudiootje neer te zetten. Dan zou ik daar mijn mobiele studio -twee softboxen op statief- neerzetten. Mooi achtergrondje ophangen. Dan zou ik ook een klein printertje neerzetten, zodat de jpegfoto -huh, voor de verandering eens in jpeg schieten, stel je voor- meteen uit de printer kon rollen om mee te geven tegen 4 euro, of anders met korting tegen 3 euro als de klant eerst een ijsje of zo in de kantine had gekocht. Verder geen bewerking, geen gedoe. Foto maken en meteen printen en verkopen. Dat was het idee. Het was ook allemaal in kannen en kruiken. De kantine had ook wat meer producten ingeslagen. Dat zag er ook ook goed uit!

Dan is de opening van de nieuwe expositieruimte. Kleine toespraak. Er wordt een vlag onthuld. De deur gaat open en ruimte stroomt vol. Echt vol. Alles wordt bekeken. Er is gedruis. Geroezemoes. Drukte. Een kotsende peuter ook nog. Het werd allemaal netjes opgeruimd.

De opening
De opening van de expositieruimte

En dan….. de massa vertrekt weer richting zon en warmte. Twintig meter verderop dus, waar de DJ draait en de djembéspelers aan de gang gaan. En waar de ijsjes, tosti’s en friet zijn. En ze komen daar nauwelijks meer vandaan. De expositieruimte is voornamelijk leeg.

En dan kom je in aanraking met een belangrijke regel, en ik denk dat het een erkende regel is, want hoe kan het anders zijn: zoek uit waar het centrum van activiteit is en posteer jezelf daarin! Ik kwam er ineens weer achter dat je wel iets kan aanbieden, ook tegen een heel lage prijs, maar als de goegemeente zich ergens anders bevindt, schiet je daar niks mee op. Het ligt zelfs zo voor de hand dat je er overheen kijkt.

Met wat trekken en duwen heb ik nog drie foto’s kunnen maken, waarvan een foto van een klein meisje dat bang was voor de felle flitsers. Die is flink ingepraat door de moeder die ook een foto wilde. Uiteindelijk wilde ze (het meisje dus) wel en ze vond het lang niet zo erg als eerst.

Drie foto’s. Drie. Dat is iets anders dan wat ik in gedachten had.
Dit is dus een leermoment voor als er ergens weer een opening is en je doet daar aan mee. Locatie! Locatie! Locatie! Vraag vooraf waar het gebeuren precies plaatsvindt. Onderzoek waar je jouw activiteiten hebt. Als die twee locaties van elkaar verschillen, probeer je jouw werk dan te verplaatsen naar het centrum van activiteit, of….. investeer niet zoveel in het gebeuren. Want als de goegemeente zich ergens anders bevindt, is het weggegooid geld, tijd en energie.

Overigens is de organisatie van het Noordse Park altijd van goede wil. Ik kreeg zaterdag alle en onvoorwaardelijke medewerking, en ze hielpen ook mee met duwen en trekken. De expositie van mij en anderen is te zien aan de Lagenoord 28a in Utrecht, en zal regelmatig worden vernieuwd.

Locatie! Locatie! Locatie! Logisch toch?

Locatie, locatie, LOCATIE!

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze content is beveiligd tegen kopiëren!