Elke keer weer dat weer!

Elke dag kijk ik naar het weer. Ik ben geen meteoroloog, zelfs niet bij benadering, maar ik kan wel steeds beter inschatten hoe de dag en de volgende vijf dagen zullen verlopen.

Als fotograaf heb ik die informatie nodig om mij te kunnen voorbereiden op een shoot, de reis er naar toe en de verwachte situatie ter plaatse als het een buitenshoot is. Het is gewoon niet leuk als je met je dure apparatuur ineens in een stortbui terecht komt, terwijl je dat wel had kunnen weten. Ik ben graag voorbereid.

Bovendien heb ik de fijne gewoonte om op LinkedIn en Facebook elke ochtend een weerbericht te plaatsen. Niet alleen fijn voor mij. Ik dwing mijzelf zo om elke dag op de hoogte te zijn. Ik doe het ook om ruimte te geven aan mijn kleine hobbytje, en voor anderen die het misschien ook wel interessant vinden. En dan doe ik er een werk van Werk aan de Muur bij, waarvan ik vind dat dat ook gezien mag worden. Liefst nog relevant met het weer van die dag.

Waarom? Gewoon omdat ik dat leuk vind.

Bronnen

KNMI

Uitgangspunt is natuurlijk dat mijn bronnen actueel, relevant en betrouwbaar zijn, zonder de geur van sensatie. Ik kijk vooral naar het KNMI. Dit meteorologisch instituut bestaat al sinds 31 januari 1854, heeft een schat aan historische gegevens, er lopen uiteraard alleen maar experts rond, heeft autoriteit en ik vind het KNMI de go to voor de eerste en meest actuele betrouwbare informatie. Zit ook vol met achtergrondinformatie over het hoe en waarom het weer is zoals het is. Soms wel tamelijk abstract, wetenschappelijk en droog geschreven, maar daar lees ik wel overheen.

Weerplaza

Dan heb je Weerplaza. Dat is een inhoudelijk nauwkeurige weersite met een dagelijks weerbericht en informatieve achtergrondartikelen. Ik bezoek die site nu meer, wegens het vermoedelijke wegzakken en wegvallen van Weer.nl. Daar kom ik aan het einde van deze blog op terug.

Jan Visser’s Weer

Jan Visser is een andere bron. Expert. Weet echt heel veel. Jan Visser hanteert vaak wel een soort archaïsch oud-Nederlands (“in den lande”). Ergens daar tussenin zitten de krenten. Ik kijk tegenwoordig vooral naar de pluim en andere tabellen. Die staan bij hem netjes op een pagina. Daar zit copyright op, dus je kan die niet zomaar kopiëren. Dat doe ik dan ook niet. Je moet de site bezoeken.

Buienradar

Dan heb je nog Buienradar. Daar kom ik nog opvallend vaak voor de snelle fix, voor als ik onverwacht de deur uit moet. Ik vind dat er wel wat schort aan de buienverwachtingen van Buienradar. Het is fijn als er voor de komende drie uur geen regen wordt verwacht, maar als die verwachting elke 10 minuten wijzigt schiet je daar ook niets mee op. Ik heb het wel eens meegemaakt dat de ‘geen regen verwachting’ na 10 minuten omsloeg naar ‘matige regen’, en nee, toch maar ‘lichte regen’ waarna het daarna weer ‘zware regen’ werd. Daar heb je niets aan als je onderweg wilt, dus ik heb Buienradar wat afgeschaald. Ook lijkt de radarweergave niet altijd goed te werken. Ik gebruik Buienradar alleen in combinatie met andere sites, en als Buienradar afwijkt van de rest leg ik Buienradar voor het moment opzij.

VWK

Verder lees ik wat mee op het VWK forum. Daar zitten amateur en semiprofessionele meteorologen, bij wie soms de wens de vader van de gedachte is. Dan staan ze daar te hossen over een verwachte hittegolf die toch niet komt, of een koudegolf die toch niet komt, of juist wel – de kou-uitbraak van februari 2021 hadden ze al vroeg in de smiezen. Het is een forum waar sommigen grossieren in kaarten die hun weerwens ondersteunen. Er zijn soms hanengevechten daar die betrekkelijk amusant zijn om te lezen. Je hebt er mopperkonten die graag kou willen, zolang en zo veel mogelijk. Recordjagers. Liefhebbers van hittegolven.

Kortom: dit zijn enthousiastelingen die vaak weten waar ze het over hebben. Ik ben geen lid helaas – ik denk dat ik door hun kennis volledig ondergesneeuwd word. Ik zie nogal wat incrowd jargon en afkortingen die ik niet altijd meteen kan plaatsen. Dat jargon maak ik mij snel eigen, merk ik. Ze weten het niet, maar ik leer onnoemlijk veel van ze. Maar misschien is lidmaatschap een optie voor later.

Weerwoord

Weerwoord is een Belgische site met snelle dagberichten en -meldingen in een tab, en verdiepende artikelen in een tweede tab. In tegenstelling tot VWK heeft Weerwoord (leuk gevonden naam trouwens!) geneste berichten, dus met het hoofdtopic op het eerste niveau, en antwoorden inspringend op lagere niveaus. Dat kan wel eens verwarrend zijn. Weerwoord heeft ook de kaarten en pluimen zichtbaar voor de passerende bezoeker en lezer, in tegenstelling tot VWK. Op VWK is een abonnement vereist om die te mogen zien. Op Weerwoord zitten Belgische én Nederlandse weerhobbyisten.

Weer.nl

Ik kwam tot zeer recent op Weer.nl. Die site was veel sappiger dan het KNMI, publiceerde fijne artikelen en nam de ruimte voor extra informatie. Ik kwam nogal eens op Weer.nl. Ik schrijf dit nu in de verleden tijd. Want Weer.nl in oktober 2023 overgenomen door een online media-uitgever die verschillende uitgaven en media beheert en uitgeeft. Het weerbericht en onderliggende artikelen lagen begin oktober 10 dagen stil en op 11 oktober kwam een doods en mechanisch weerbericht online dat blijkbaar met Artificial Intelligence (AI) werd geschreven. Blijkbaar is dat de modus van de nieuwe eigenaar. Daarom schaal ik weer.nl voorlopig af naar de allerlaatste plaats.

Er zijn nog wel meer sites waar ik langs vlinder en fladder. De kaart van Nederland hierboven komt bijvoorbeeld van Weerplaza. Dat is een script dat je gratis kan gebruiken voor op de eigen website.. en dat soort toevoegingen vind ik wel fijn!

Interpretatie

Bovenstaande sites moeten wel met elkaar in lijn zijn. Als er een stelt dat het 33 graden wordt en de rest 22 graden, neem ik dat niet zomaar aan. Dan ga ik wat meer lezen hoe dat verschil is verantwoord. Van dit alles brouw ik dan een eigen interpretatie en tekst. Er wordt nooit iets gekopieerd en afgepakt en copyright geschonden. En soms sla ik plank wel eens mis. Dan verwacht ik een weersituatie die later helemaal niet ontstaat.
En dat is helemaal goed. Het is een hobbytje dat verder groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *