De valkuil van Pinterest

Ik had een account op Pinterest. Op Pinterest kunnen gebruikers foto’s plaatsen die ze mooi vinden -hun foto’s of foto’s die ze op internet hebben gevonden- en die aan andere gebruikers laten zien en eventueel ook delen. Dat delen -pinnen, vandaar de naam Pinterest- wordt ook massaal gedaan op Pinterest. Maar Pinterest is een auteursrechtelijke valkuil, denk ik nu.

Gedurende 2012 heb ik ook mijn account daar onderhouden. Niet met werk dat ik elders vond. Ik plaatste alleen mijn eigen werk, want ik voorzag problemen met auteursrechten als je andermans werk zomaar ging delen, en daar wilde ik mijn vingers niet aan branden. Ik zette mijn eigen werk daar. Er stond veel op. En ja, een aantal van mijn werken werd gerepind.

Na een flinke tijd kreeg ik de behoefte om grote schoonmaak in mijn werk te houden. Een vroege voorjaarsschoonmaak. Sommige werken vond ik vreselijk, andere werken stond ik niet meer achter en van vele werken vond ik dat ze niet langer online thuishoorden. Ik ging als eerste uitmesten op Werk aan de Muur. Veertig procent werd offline gehaald.

Pinterest

Toen kwam Pinterest aan de beurt. Grote schoonmaak.

Op Pinterest vond ik allemaal grotendeels oud materiaal dat dringend onderhoud behoefde. In eerste instantie wilde ik alleen weghalen waar ik niet langer achter stond en die ik op Werk aan de Muur had verwijderd. Nu is weghalen net als strijken. Je denkt veel na en tijdens dat werk los je de wereldproblemen helemaal op. Tijdens het weghalen besefte ik eigenlijk dat Pinterest een auteursrechtelijk gevaar is. Waarom? Je kan wel plaatsen en zolang de bronlocatie in stand blijft, is er eigenlijk niets aan de hand. Mensen kunnen wel repinnen, maar uiteindelijk is het werk terug te vinden op de bronlocatie. Maar wat als je de bronlocatie verwijdert? Veel van mijn pins hadden hun bron in mijn account op Werk aan de Muur. Dan zal een bezoeker misschien wel de link op Pinterest aanklikken, maar tegen een keiharde 404 (Niet Gevonden) aanlopen. Het werk is immers op die locatie verwijderd. Dan haakt die bezoeker af. Je bent eigenlijk gedwongen de bronlocatie in stand te houden, ook als je niet meer achter het werk staat.

Publiek domein

Nog erger: als een werk verwijderd is op de bronlocatie én hij is gerepind op Pinterest, ben je in feite gedwongen het werk ook op Pinterest in stand te houden. Ga je je eigen werk dat gerepind is verwijderen, zal de repin blijven staan heb ik gezien. Ja, ik heb dat getest. En in zo’n geval zal de repin blijven, maar alle verwijzingen naar jou en je credits zullen verdwijnen (heb ik ook gezien) waarmee in feite jouw werk in het publiek domein komt. Er is dan totaal geen verwijzing/aanwijzing meer dat jij degene bent die het werk heeft gemaakt. Niemand die nog ziet dat jij eigenaar en houder van copyright bent van dat werk. Het enige wat je nog hebt is het Rawbestand met de exifdata waarmee je zo beetje de oorspronkelijkheid en de credits kan proberen aan te tonen.

Toen ik me dát realiseerde heb ik alle werken op Pinterest die niet gerepind zijn verwijderd. Weg ermee! Voorkom dat ze ergens anders komen te staan waardoor je de grip verliest. Er waren er een paar die wel gerepind zijn en die had ik laten staan. Ik wist even niet wat ik daarmee moest. Het overgrote deel staat ook op Werk aan de Muur dus die schade (ja, zo zie ik dat nu) is beperkt.

Inmiddels is mijn account op Pinterest ook foetsie en weg. Je hebt er niks aan en het is een auteursrechtelijke valkuil.

2 gedachten over “De valkuil van Pinterest

 1. Hoi ik heb behoorlijk wat recepten gerepint. Opeens kreeg ik van pinterest een bericht dat hij bij mij verwijderd was omdat er copyright op zat, zie onderstaande.
  Ik wordt nu ongeveer door pinterest gestalked en krijg nu al weken lang vrijwel dagelijks de zelfde mededeling. Terwijl de pin al lang verwijderd is.
  Ik wordt er helemaal galisch van, maar misschien is dit een op,ossing voor jou probleem?

  Sommige rechthebbenden vinden het niet goed dat hun inhoud op Pinterest staat, of hebben daar geen toestemming voor gegeven. Als een rechthebbende een melding conform de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) indient, zullen we de betreffende pin(s) verwijderen.

 2. Hoi Marieke,
  goede vraag en tip. Het zijn wel mijn eigen werken die nog op Pinterest staan, dus die heb ik er ooit met eigen toestemming opgezet. Ik weet dan eigenlijk niet of je dan een beroep op de Digital Millenium Copyright Act (DMCA) kan doen.
  Dan kom ik gelijk op dat andere punt. De DMCA is een Amerikaanse wet. Maar ik, als Nederlander, erken de werking van de DMCA niet. Ik ben een Nederlander, die een Nederlandse website runt op een Nederlandse server, er komt geen enkele Amerikaan aan te pas, en dan zou ik mij in Nederland aan een Amerikaanse wet moeten binden? Volgens mij niet.
  En ja, ik weet dat Pinterest een Amerikaanse website is waarop een stel van mijn foto’s staan, en dat de voorwaarden stipuleren dat de Amerikaanse wet geldt. Ik probeer echter op alle fronten de Amerikaanse hegemonie en invloed te verminderen en te vervangen voor een Europees alternatief (een van de redenen dat ik Pinterest heb gestopt), net zoals ik probeer social media te vervangen. Dat gaat moeilijk en langzaam, Facebook ben ik langzaam aan het afbouwen en aan het vervangen met het Nederlandse Livecrew. Google ben ik aan het afbouwen, Twitter en LinkedIn is nog lastig…
  Maar ik vind het dan schijnheilig om aan de enige kant Amerikaanse services af te bouwen en aan de andere kant de Amerikaanse DMCA aan te roepen. Want die erken ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *