De IT versus de fotografie

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Ik was ooit werkzaam in de IT. Heel simpel. Van zeg 2000 tot 2005 had ik een burnout en daarna stapte ik weer in het arbeidsproces, en kwam terecht in de IT, meer precies in de ICT. Klanten aan de telefoon helpen die problemen hadden met hun computer. Dat deed ik behoorlijk aardig, denk ik. Ik kreeg doorgaans 4 uit 5 punten en regelmatig 5 uit 5, dus ja, dan kan je het wel.  Er was namelijk maar een winnaar en dat was ik, niet de computer. Dus als een computer dwars lag ging ik net zo lang door tot ik het ding op zijn knieën had en ik de klant tevreden weer kon laten gaan. Mensen vroegen ook wel naar mij. “Ja Jan, met jou kan ik praten.” En dan fikste ik de klus.

Toch ben ik eruit gestapt. Ik werd in toenemende mate gefrustreerd door het milieu van de IT. De werkvloer in de IT wordt voornamelijk bevolkt door 20+ knullen die het vooral hebben over stappen, meisjes, geld, meisjes, stappen, meisjes, studentenhuis, meisjes,  bier, weer meisjes, studiebeurs, opnieuw meisjes, en weekend. Dan moet je niet, als 40-plusser over werk en hypotheek gaan beginnen, want ze kijken je glazig aan. De communicatie met die jongens werd steeds moeilijker.

Daar kon ik  nog wel overheen komen. Wat me echt deed besluiten om eruit te stappen was dat ik echt begon te balen van de IT op zich. Een probleem oplossen was nog tot daar aan toe, maar ik baalde echt van de onvoorspelbaarheid c.q onbetrouwbaarheid van Windows, waardoor je soms heel de dag dezelfde probleempjes zat op te lossen die geen aanwijsbare oorzaak hadden maar wel heel het primair proces stillegden. Problemen en probleempjes die in een goed systeem niet horen voor te komen. Server staat te klapperen en ligt ineens plat. Waarom? Geen idee. Je hebt wel een cryptische foutmelding als “error in 0x00000162542” of zoiets maar die helpt je ook geen steek verder. “Mijn Outlook doet het niet!” Blijkt ineens een setting veranderd te zijn. Zomaar. Word crasht. Bestand weg. Boze klant aan de lijn, alsof ik Word heb laten crashen. Applicaties horen niet te crashen. Iedereen die zegt dat dat kan gebeuren en dat het erbij hoort: fout. Het hoort er niet bij en een crashende applicatie is een slecht geschreven applicatie. Ik kan daar wel een boek over schrijven. Gelukkig was ik savvy genoeg om in een systeem te duiken en te gaan klooien in het register en andere mappen om zo de fout te elimineren. Dat lukte dan wel. Maar al dat geklooi zou niet moeten. Een systeem moet werken en blijven werken. Pas dan kan ik een systeem betrouwbaar noemen en werkt het niet op mijn zenuwen.

Ja, in 2010 werd ik er ziek van. In mijn ziekteperiode overwoog ik de oorzaak (IT-werk) en de oplossing (eruit). Ik besloot de IT vaarwel te zeggen en iets betrouwbaars te gaan doen. Ik besloot de fotografie in te gaan. Het is rustig en creatief en bovenal betrouwbaar. Elk objectief van elk merk is onderhevig aan dezelfde natuurkundige optische wetten. Als een objectief anders lichtbreekt, is dat verklaarbaar. Vignettering is verklaarbaar. Lichtsterkte: verklaarbaar. De werking van een digitale camera: verklaarbaar. De driehoek ISO-diafragma-sluitertijd: verklaarbaar. Betrouwbaar. Je weet wat je er aan hebt en je kan de mogelijkheden vooraf inschatten.

In de fotografie kan je onbeperkt vooruit binnen de mogelijkheden van de natuurkunde. In de IT werd ik vooral beperkt door onmogelijkheden van de techniek. Als Microsoft vond dat iets niet mogelijk was, kon ik de klant niet helpen. Je had dan een boze klant aan de lijn, die jou verweet dat Microsoft iets niet mogelijk had gemaakt.

Een andere reden voor mijn vertrek is dat de IT in de komende jaren sterk zal veranderen. Veel mensen gaan over op de Mac, de tablet en smartphone. Allemaal sectoren waarin Microsoft niet of nauwelijks aanwezig is. Die ‘alternatieve’ systemen zijn veel stabieler en meer geïnnoveerd. Ik verwacht dat de IT zeepbel, vooral gebaseerd op het gebrekkige Windows, -iets anders kan ik het niet noemen- zal leeglopen. Hoeveel onderhoud heb je nodig voor systemen die gewoon blijven werken? Precies. Niet zoveel. Er zal dus een kaalslag in de IT optreden. Dan kan je beter weg zijn voordat je baan wordt opgeheven.

Oh, maar ik doe soms nog wel wat in de IT.  Soms doe ik wat vrijblijvend en onbezoldigd remote onderhoud op een computer elders en dat gaat goed. Maar ik merk dan opnieuw de stress over welke geintjes en grapjes Windows voor mij in petto kan hebben en waar ik op basis van bijna niks een oplossing moet zien te vinden. Die stress vind ik niet fijn en dan besef ik hoe goed mijn beslissing destijds was om weg te wezen uit die business.

En verder onderhoud ik mijn eigen PC als ik in Windows 7 mijn foto’s zit te bewerken. Dat systeem loopt als een zonnetje. Het kan dus wel.

En verder blijf ik er van weg.


Wees aardig voor jezelf en een ander en deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *