De autobanden van een camera

Net zoals een auto goede banden nodig heeft om veilig te rijden, heeft een camera goede objectieven nodig om goed te kunnen fotograferen. En net zoals autobanden een code met specificaties hebben om “de juiste band” te kunnen opleggen, hebben objectieven een code voor “het juiste objectief”. Daarom vergelijk ik objectieven eigenlijk met de autobanden van een camera.

Zonder een goed objectief kan je goede foto’s wel vergeten. Want wat heb je liever: een super-duper body van een camera met matige objectieven, of een matige body met super-duper objectieven? Die laatste natuurlijk. Als je glaswerk niet goed is, krijg je NOOIT goede foto’s, met een matige body kun je er altijd nog iets van maken.

Maar dan moet je die code wel kunnen lezen! Laten we die eens even uitpluizen!

Als je een objectief pakt kun je het volgende aan de voorkant zien. Als voorbeeld neem ik mijn vaste objectief op de Canon 5D Mark 2, en dat is de 24-105 mm. Zie de foto of klik erop voor de vergroting. Je moet voor de foto wel je hoofd in een kramp draaien om de specificaties te kunnen lezen, maar ja, zo zijn ze nu eenmaal op het objectief aangebracht.

Canon noemt dit de

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Romantische naam ja. Maar wat betekent dat nou?

Zo zie je bovenaan dat het objectief door Canon is gemaakt (duh!) Daarnaast staat EF. Dat duidt op de lensvatting die standaard op EOS camera’s van Canon worden gebruikt. EF staat voor Electronic Focus, en geeft aan de focus van het objectief met een motor wordt aangestuurd. Er is ook een EF-S objectief, bedoeld voor consumentencamera’s. Die objectieven passen niet op fullframe camera’s zoals deze, maar omgekeerd passen EF lenzen weer wel op consumentencamera’s. Dat heeft te maken met simpele techniek: de vorm van een EF-S objectief zorgt er voor dat de spiegel van een fullframe camera bij het opklappen tegen het objectief aan knalt en kapot gaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Dan ga je met de klok mee voor iets heel belangrijks. Daar staat 24 – 105mm 1:4 L. 
De aanduiding 24 – 105mm dat betekent dat je het brandpuntsafstand kan veranderen en dat je kan zoomen van 24 mm voor bijvoorbeeld landschapsfotografie (veel in beeld), tot aan 105 mm (onderwerp dichterbij en meer van minder in beeld).
Direct daarnaast zie je 1:4. Dat duidt op de vergroting van de macrostand. Echte macro-objectieven (de echte!) hebben minstens een 1:1 verhouding, dat betekent dat het onderwerp precies zoals het is even groot op de sensor wordt geprojecteerd. Dit objectief heeft echter een verhouding van 1:4 wat betekent dat het onderwerp in de macrostand vier keer zo klein op de sensor valt (ja, ik weet dat dat een foute uitdrukking is. Ik bedoel natuurlijk 1/4 zo groot, maar de foute uitdrukking is nu eenmaal gangbaar). Dit objectief heeft een maximale vergroting van 0,23.
Macro betekent echter niet dat het onderwerp levensgroot moet kunnen weergeven. Het betekent wel dat je heel dicht op je onderwerp kan kruipen en kan scherpstellen. Canon geeft in hun eigen specificatie 45 cm aan.
Dan staat daar ook een mysterieuze L. Dat duidt alleen maar de Luxe versie aan, voor de meer eisende fotograaf. De L-versie heeft ook een rode rand op de vatting.

Ga je weer met de klok mee, staat daar ø77 mm. Dat duidt de filtermaat aan. Dan heb je de voorkant wel gehad.

Als je het objectief van de zijkant bekijkt, kan je nog meer zien. Klik weer even op de foto voor een vergroting.

Direct links van de rode rand staat hetzelfde als aan de voorkant. Daarnaast staan ook de afkortingen IS en USM.
IS staat voor Image Stabilizer, een functie om het beeld te stabiliseren.
USM staat voor Ultra Sonic Motor, de motor om snel en stil te kunnen scherpstellen.

Rechts van de rode rand is de scherpstelring.

Nog meer naar rechts is een klein venstertje waarin nerveus een meter heen en weer aangeeft op welke afstand is scherpgesteld. Ja, ik vind dat een nerveus dingetje en eigenlijk kan ik daar niet zo goed tegen, maar omdat ik altijd door de zoeker kijk valt mij dat gelukkig niet altijd op. Rechts van dat venstertje staat de brandpuntaanduiding van 24-105 mm.

Direct daarnaast  is de zoomring. Draai daaraan en je kan in- en uitzoomen. Die zoomring is gekoppeld aan de brandpuntaanduiding: op de foto is de brandpunt blijkbaar 30 mm.

Dat is nog niet alles.
Midden onder is nog een handmatige schakelaar om de autofocus in- of uit te schakelen. AF betekent Autofocus. MF staat voor Manuele Focus.
Direct daaronder zit nog een knopje om de Image Stabilizer in- of uit te schakelen. Die Image Stabilizer moet je kunnen uitschakelen. Klinkt paradoxaal natuurlijk, want wie wil niet een functie om bewegingsonscherpte tegen te gaan? Maak je echter gebruik van een statief, zet IS dan uit: de functie functioneert door een contratrilling te creëren die andere externe trillingen moet neutraliseren, maar die is zo goed dat de eigen trilling dan bewegingsonscherpte veroorzaakt.

Dat is eigenlijk wat Canon bedoelt met

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Het enige wat in de naam nog niet is verklaard, en ook niet op het objectief zelf terug te vinden, is de code f/4.

Dat staat voor de lichtsterkte van het objectief. Een zoomobjectief als dit heeft veel glaswerk en daardoor is er nogal wat lichtverlies daarbinnen. Dit objectief is gewoon niet zo lichtsterk. En dat heeft allemaal  weer te maken met stops en de belichtingsdriehoek!

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *