De algemene voorwaarden…

Ook wel de kleine lettertjes genoemd. Niet iedereen gebruikt die, maar het is beter om wél algemene voorwaarden te hebben om problemen in de toekomst te voorkomen.

Ik heb ze al een paar jaar en je kan ze hierrr vinden. In 2012 vond ik namelijk dat veel websites algemene voorwaarden hanteerden. Dat was vast niet voor niets, overwoog ik, en voorzichtig als ik ben, besloot ik dat ik die ook maar moest hebben. Je kon nooit weten. Op ZZPer.nl vond ik toen gratis en legaal een modeltekst die na aanpassing – zoals de bedrijfsnaam – gewoon te gebruiken was. Wat er níet bij stond waren de nog kleinere lettertjes bij de kleine letters. En die kleinere lettertjes moet je wel weten!

Waar wil ik nu heen? Laat ik eerst even duidelijk stellen dat ik geen jurist ben. Ik heb ooit enkele jaren rechten gestudeerd aan de universiteit in Tilburg, maar die deeltijdstudie ’s avonds was niet te combineren met een betaalde baan overdag, merkte ik. Uiteindelijk kapte ik die studie af, want de rekeningen moesten wel betaald worden en daarom gaf ik voorrang aan mijn betaalde baan. Maar ik ben dus geen jurist en pretendeer dat ook niet te zijn. Terug naar het verhaal.

De voorwaarden van de voorwaarden

Op 2 december 2015 zag ik een presentatie van de juriste Floor May over de toepasselijkheid en houdbaarheid  van algemene voorwaarden. Wat algemene voorwaarden zijn staat in artikel 6:231 BW. Het zijn namelijk bedingen, maar die zijn ook weer onderhevig aan voorwaarden om ze geldend te laten zijn. Je kan niet alles bij elkaar componeren en dan verwachten dat de klant ze maar moet accepteren.

Beschikbaarheid

Zo moeten de algemene voorwaarden aan de wederpartij, de klant dus, vooraf beschikbaar zijn gesteld. Dat kan hetzij schriftelijk (zoals op de achterkant van een offerte) of elektronisch via de website. Zo heb ik daarvoor in het menu een link naar de voorwaarden staan, en heeft elk product een checkbox bij het reactieformulier staan, dat aangevinkt moet worden om iets te kunnen verzenden, zoals hier, hier en hier. Maar bottom line is: de klant moet vooraf duidelijk kunnen weten waar hij mee in zee gaat om een deugdelijke afweging en beslissing te maken. Een overeenkomst die niet op volledige informatie is gebaseerd is namelijk vernietigbaar, want “ja maar, dat wist ik niet” en “dat heb je niet gezegd en nergens geschreven” maakt je positie er ook niet sterker op. Dus maak je voorwaarden vooraf duidelijk beschikbaar en kenbaar.

Downloadbaar

Maar dat is nog niet genoeg. Dan zegt Floor ineens… “maar de voorwaarden moeten ook downloadbaar zijn.” Say what? Downloadbaar? Dat heb ik in al die jaren echt nergens gelezen. Ik had de tekst alleen op een webpagina beschikbaar. Maar okee, ze zal het weten, want juriste hé? Ik ging daarop aan de slag, om de voorwaarden ook nog eens downloadbaar te maken, en de algemene kopieerbeveiliging  op mijn website te omzeilen. Per slot staan er veel foto’s en teksten op die van mij zijn en die ik wil beschermen. Ik vroeg mij af of een downloadbare file wel mogelijk was als de website compleet dichtgekit was. Dat lukte. Na een kwartiertje klussen stond, en staat, er een downloadbaar bestand klaar. Met een datering van de laatste aanpassing. Klik de link aan en de tekst verschijnt in een downloadbaar formaat.

Redelijkheid en billijkheid

En verder moest ik er rekening mee houden dat bepalingen in de voorwaarden aan de eisen van redelijkheid en billijkheid moesten voldoen. Je kan niet alles bij elkaar fantaseren en jouw voorwaarden onredelijk bezwarend laten zijn voor de wederpartij. Er is daarvoor een zwarte lijst zoals vermeld in artikel 6:236 BW en een grijze lijst zoals vermeld in artikel 6:237 BW. De zwarte lijst vermeld de aard van bepalingen die nooit in de algemene voorwaarden mogen staan, en de grijze lijst vermeld bepalingen die misschien nog wel zouden kunnen, maar liever vermeden moeten worden. Lees die wetteksten eens door en leg die eens naast jouw algemene voorwaarden. Het is geen makkelijke kost. Ik las ze gisteren door en het was mij duidelijk… veel komma’s. Het is geen bedlectuur, nee. Zulke bepalingen, en zeker die in de zwarte lijst, zijn vatbaar voor vernietiging als zij in de algemene voorwaarden voorkomen.

Ik heb mijn voorwaarden doorgevlooid en volgens mij ben ik wel in de clear, ook die van artikel 12. Maar ja, ik heb mijn voorwaarden ook niet echt zelf geschreven. Die zijn geschreven door ongetwijfeld juristen, en ik mocht die voorwaarden downloaden en aanpassen. Wel zo handig. Het enige wat ik zelf heb toegevoegd zijn, behalve de tarieven in artikel 3, aanvullende voorwaarden in 3a tot en met 3d, en bescherming van het intellectueel eigendom in artikel 12. En waarom ik die laatste heb ingevoegd leest u hier.

Vernietigbaar

Nu heb ik het woord vernietiging al een paar keer gebruikt. Als je de voorwaarden niet vooraf beschikbaar heb gesteld, kunnen die door de wederpartij, de klant dus, als geheel worden vernietigd. Heb je bedingen die als onredelijk bezwarend kunnen worden beschouwd, zoals vermeld in 6:236 BW en 6:237 BW, dan kunnen die bedingen worden vernietigd, maar blijft de overeenkomst nog wel bestaan. Er komt echter niets voor die bedingen in de plaats, behalve dan de wet of er is er helemaal geen afspraak. In beide gevallen geeft het onduidelijkheid en sores. Dat wil je zeker niet, dus kijk jouw voorwaarden even na op toepasselijkheid en houdbaarheid. En heb je helemaal geen algemene voorwaarden, haal dan het concept op bij ZZPer.nl, pas dat aan naar eigen behoeften en gebruik dat. Het is wel zo makkelijk.

Voor meer informatie verwijs ik naar Floor May van MayLegal, die dat allemaal nog veel langer en beter kan vertellen dan ik in 950 woorden. Maar ja, dat is dan ook een juriste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *