Hoe altijd paraat te zijn

Fotomomenten komen en fotomomenten gaan. Vaak binnen een seconde en voor je het weet is het moment voorbij om nooit meer terug te komen. Een vallende ster zal niet nog een keer vallen, dus dan moet je er wel bij zijn. Je wilt echt niet weten hoeveel keer ik een mooie foto heb laten schieten, omdat ik er gewoon niet klaar voor was. Het gaat eigenlijk om plannen en voorbereiden! Hier zijn er paar simpele tips om zoveel mogelijk paraat te zijn en mooie(re) foto’s te maken. Sommige liggen enorm voor de hand, maar hé, soms stoot ik ook mijn neus.

  • Bekijk zo mogelijk de agenda en plan eventueel een shoot al vooraf in. Weet waar je heen wil en gaat. Denk eens na over wat je kan verwachten, en laat de fantasie spelen. Verken zo mogelijk de locatie.
  • Zorg dat je batterij opgeladen is. Liefst nog twee. Houd ze ook warm in een broekzak: koude batterijen werken namelijk minder goed.
  • Zorg dat je geheugenkaartjes leeg zijn, waarvan er een in de camera zit. Neem een kaartje extra mee.
  • Neem een externe flitser mee, met volle batterijen natuurlijk. En een setje extra.
  • Hou je tas zoveel mogelijk open. Hoeft niet per se zichtbaar open, want er lopen hebberige gekken op straat rond en je hoeft niet al vanaf een kilometer afstand te laten zien dat je een dure camera bij je hebt. Hou op zijn minst de klep van de fototas toegedekt met de hand en de camera dus onder direct handbereik.
  • Stel je camera vooraf in voor de situatie die je verwacht aan te treffen. Bijvoorbeeld: bij sportevenementen stel je de camera op Tv (Canon) of S (Nikon) met een korte sluitertijd in, omdat sport doorgaans snel van aard is. Voetballers wil je ook in actie fotograferen met de bal in de lucht.
  •  Als je veel water verwacht, neem filters mee, zoals een polarisatiefilter tegen schittering van het water en een ND grijsfilter. Een beschermzak tegen regen en zeezout is ook aan te bevelen.
  • Gebruik IS (Canon: Image Stabilizer) of VR (Nikon: Vibration Reduction) op het objectief om trillingsonscherpte tegen te gaan. Als je een statief gebruikt, zet deze functie dan uit. Ze gaat dan anders compenseren voor trillingen die er niet zijn. Met een statief en de IS/VR uit krijg je scherpere foto’s.
  • Denk eraan de lensdop er af te halen (duh!).
  • Is de locatie veilig: hang de camera om de nek en zet hem aan. De camera gaat na een paar seconden in standby-modus en met een druk op de knop heb je hem meteen wakker.
  • Anticipeer! Probeer te voorspellen waar iets zal gebeuren en neem de juiste positie in! Zo probeer ik vooraf te kijken waar mensen in beeld komen, zich langs welk traject begeven en waar de beste fotoplaatsen zijn.
  • Let op en blijf altijd alert voor onverwachte momenten. Paradox: reken op onverwachte fotomomenten. Die zullen er altijd zijn.
  • Ga niet chimpen: steeds tussendoor langdurig op je camera loeren naar de verworven buit. In die tijd kan er van alles gebeuren wat je dan mist. Die foto’s blijven wel op de kaart en kan je later wel beoordelen. Snel checken is okee, maar fotomomenten zijn te vluchtig om langdurig afwezig te zijn.

Dus: ga voor de momenten die maar een keer plaatsvinden en stel alles uit wat je later ook kan doen.

Deze tips zijn natuurlijk niet gegarandeerd – je moet wel ter plaatse zijn om iets te kunnen fotograferen – maar als je er bent, hou dan deze tips zo veel mogelijk in de gaten. En geloof me, ik ben ook niet altijd alert. Ik mis ook wel eens leuke shots, alleen maar omdat ik even met andere zaken bezig was dan met rondkijken en foto’s maken. Alleen maar omdat ik op dat moment even niets verwachtte. Stom hé?

Wil je meer weten?

Volg dan mijn online cursus basisfotografie. Je leert dan in twee uur om mooiere foto’s te maken, en je verdient de bewondering van jouw vrienden en kennissen. 👀 👍

TIP: download deze PDF in de zijbalk en zoek de kortingscode van 10% voor deze cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *